Een duurzame én fairtrade ecolederen handtas? O My Bag!

De zoektocht naar een mooie, duurzame handtas hoeft niet complex te zijn. Je moet enkel weten bij welke verantwoorde merken je zoal kunt shoppen en precies daar kan ik je in bijstaan. In deze blog maak je kennis met een van mijn favoriete handtassenlabels. En misschien wel mijn lievelingsmerk van Nederlandse bodem. Niet alleen omdat ik in 2014 verliefd werd op hun tijdloze ontwerpen, maar voorál omdat ze op sociaal en ecologisch vlak een positief verschil maken. En dat al 12 jaar lang. Hello O My Bag!

Waar de liefde voor O My Bag ontstond

Een goede acht jaren geleden maakte ik dankzij mijn toenmalige job kennis met dit Nederlandse accessoirelabel. Ook oprichtster Paulien Wesselink heb ik in die periode ontmoet. Zij liet als jonge, vrouwelijke onderneemster een geweldige indruk bij me na en ik voelde toen al aan elke vezel in mijn lijf dat ze oprecht een positief verschil wilde maken in de veel te snelle modewereld. Het was niet zomaar een mooi verhaal, want de missie van O My Bag werd extra bevestigd toen ze een jaar later de Sustainable Leather Awards wonnen: een prijs voor een innovatief en duurzaam idee binnen de Nederlandse ledersector.

Het verhaal van O My Bag plantte een van de zaadjes die me uiteindelijk deden beslissen om nooit nog fast fashion te kopen.
— Eline Rey

Hoe het team achter dit handtassenlabel precies het verschil maakt? Ze gebruiken geen conventioneel leder voor al hun accessoires. Wel een uniek soort ecologisch leder dat doorheen een schoner en veiliger bruiningsproces gaat (ook wel 'vegetaal gelooid' genoemd) en een zo laag mogelijke impact op het milieu nalaat. Appelleder en biologisch katoen behoren tot ook hun go-to-materialen.

Daarnaast gelooft dit label in de kracht van eerlijke handel en de mogelijkheid om hiermee sociale verandering teweeg te brengen. Bij O My Bag linken ze lokale gemeenschappen van een derdewereldland (zoals India) met de globale markt, zodat ze het lokale vakmanschap en welvaart kunnen ondersteunen. Op hun website kun je lezen dat ze voor 864 eerlijke jobs zorgen bij hun producent in India. En dat ze niet minder dan 12.916 levens positief beïnvloeden door verschillende sociale projecten.

O My Bag redde al 2221 handtassen via het pre-loved programma

Doorheen de jaren heb ik de collecties van O My Bag geleidelijk aan zien uitbreiden. Ze hebben vandaag een groot aanbod (hand)tassen, portemonnees, kaartenhouders, laptop en tablet sleeves, canvas bags, en noem maar op. Voor elk wat wils. Mijn allereerste aankoop was een zwarte laptoptas die ik jarenlang dagelijks mee naar het werk nam. Doorheen de jaren zag ik hem transformeren en leerde ik appreciëren dat ecoleder leeft. De plooien en scheurtjes die stilaan zichtbaarder worden zijn karaktervol en maken de tassen uniek. Later volgde een cognac laptoptas, een zwarte buideltas, een ronde camel schoudertas die ik tegenwoordig bijna elke dag bij me heb. Als je me volgt op Instagram, heb je 'm zeker al voorbij zien komen.

Net zoals andere ethische en ecoverantwoorde merken heeft ook O My Bag een prijskaartje. Logisch ook, wanneer je over de hele keten voor eerlijke verloning en zo weinig mogelijk impact op het milieu zorgt. Dat kan ik dus perfect plaatsen wanneer ik een handtas overweeg. Al vind ik het ook geweldig dat ze een pre-loved programma voor ons op poten zetten. Niet alleen om handtassen van het vuilnisbelt te redden, maar ook om de drempel naar duurzame handtassen te verlagen. Bekijk hier alle pre-loved handtassen op hun website.

Met de code ‘ELINEREY10‘ geniet je 10% korting op al hun tassen.

Enkele van mijn persoonlijke favorieten

Bovenstaande afbeeldingen behoren toe aan O My Bag.

Meer lezen over O My Bag

Naar het pre-loved aanbod


Deze pagina bevat affiliate links. Wist je dat je mijn blog hier onrechtstreeks mee steunt? Door via de links een aankoop te doen, krijg ik als bedankje een kleine commissie van de duurzame winkel in kwestie. Voor jou kost het helemaal niets, voor mij betekent het heel veel. Op die manier kan ik mijn blogs en tips gratis blijven aanbieden en meer tijd investeren in onderzoek en samenwerkingen zoals deze waar ook jij blij van wordt. Een win-win-win situatie. ♥

Vorige
Vorige

Vinted: een ecobewuste app of een duurzame illusie?

Volgende
Volgende

Is een kledingstomer een goed alternatief voor een strijkijzer?