Gids #2: schoenen en laarzen van verantwoorde Europese merken

Het productieproces van conventionele schoenen is zelden duurzaam te noemen, maar de zoektocht naar verantwoorde schoenen is niet eenvoudig. Dat ervaar ik zelf, maar weerklinkt ook vanuit de community. De schoenen die we dragen zijn vaak het resultaat van een complex, arbeidsintensief en milieubelastend proces. Van het leerlooien - dat schadelijke chemicaliën vereist - tot de lange transportketens. Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich inzetten voor een positieve verandering.

De Europese schoenmerken die je verderop leert kennen benaderen schoenontwerp en -productie met een alternatieve aanpak. Met elk hun specifieke kenmerken. Sommigen onder hen experimenteren met innovatieve materialen, anderen kiezen voor slow fashion of hebben een heel nauwe band met hun producenten. Op expliciete vraag van de Instagram community vind je hier geen schoenmerken die enkel sneakers uitbrengen. Veel ontdekplezier!

ALOHAS

Dit Spaans schoenmerk begon in 2015 op de stranden van Hawaii met het maken espadrilles. Intussen hebben de Hawaiiaanse invloeden plaatsgemaakt voor een meer Europese smaak. Alle ALOHAS schoenen worden vandaag lokaal ontworpen en geproduceerd in Spanje. De keten is kort, waardoor de kwaliteit van de producten én de werkomstandigheden nauwlettend in de gaten kunnen worden gehouden.

Je vindt er ballet flats en sandalen, maar ook sneakers en (hoge) laarzen. Voor haar schoenen werkt ALOHAS met hoogwaardig leer dat niet chemisch behandeld is. Hierdoor heeft elk paar unieke kleur- en textuurvariaties. Wat ik persoonlijk hun mooiste eigenschap vind? Ze werken on-demand, waarbij de schoenen pas worden gemaakt als er vraag naar is. Op deze manier wordt er precies gemaakt wat ook daadwerkelijk wordt verkocht. Overproductie en afval is een van de grootste problemen in de huidige mode-industrie.

Atelier Content

Les goûts et les couleurs ne se discutent pas, maar eerlijk… Wat is er beter dan een een merk van eigen bodem supporten? Dit op-en-top Belgisch merk draagt de naam van haar bezieler, Nele Content. De schoenen zijn gekenmerkt door onberispelijk design, vrouwelijke uitstraling en draagcomfort.

Je vindt er enkellaarzen, hoge laarzen, platte schoenen, pumps en sandalen. Elke schoen wordt ontworpen in België en vervaardigd Italië. Als je net als ik van tijdloos design houdt, zal Atelier Content je hart ongetwijfeld bekoren. En aangezien ik lokaal en fysiek shoppen graag stimuleer, kun je hier de verkooppunten van Atelier content in België, Frankrijk en Nederland bekijken.

Teym

We blijven dichtbij huis. Teym is een Nederlands modemerk dat je hart zal stelen, omdat ze anders zijn. Echt anders. Het team zet een nieuwe standaard voor duurzame mode via hun missie om één onberispelijke garderobe te ontwerpen. Weg seizoenen, weg verspilling. Na een succesvolle start in 2015 met The Parka, werken ze stap voor stap aan de volgende klassieker van hun langzaam groeiende collectie.

Wa betreft schoenen laten ze ons genieten van The Chelsea Boot en The Sandal. Ontworpen in Amsterdam, geproduceerd in Europa. Ook voor mannen brachten ze deze tijdloze klassiekers uit: The Chelsea Boot for men en The Sandal for men.

King Comf

Opnieuw een knap merk van Belgische bodem. King Comf werd in 2020 opgericht door Cleome en Astrid. Vandaag staat Cléome samen met haar man aan het roer. Ze maken naar eigen zeggen “unieke stuks voor eigenzinnige mensen”, maar ook items waarbij het draagcomfort centraal staat. Check hun mooie kimono’s maar eens. I love them! Naast kleding hebben ze ook een eigen laars op de markt gebracht: de Boots Woodpecker.

Het mooie aan dit merk? Ze staan nauw in contact met de Portugese ateliers waarmee ze samenwerken en brengen hen zelfs meermaals per jaar een bezoekje. Geen wonder dat iedereen die voor, met of aan King Comf meewerkt 100% gelooft in het product en het verhaal.

Aeyde

Het Berlijnse schoenenmerk Aeyde staat bekend om zijn tijdloze ontwerpen met een eigentijds randje. Oprichtster en creatief directeur Luise Dames haalt inspiratie uit allerlei bronnen, zoals architectuur, reizen en kunst. Het merk wilt schoenen ontwerpen die over 20 jaar nog gedragen kunnen worden. Omwille van hun tijdloze ziel en hoge kwaliteit. Je vindt er enkellaarzen, hoge laarzen, pumps, ballet flats en meer.

Een verantwoorde aanpak is voor Aeyde vanzelfsprekend. Het merk volgt net als Teym - maar iets minder extreem - een evergreen-concept waarbij tijdloze ontwerpen niet vervangen worden, maar blijvend deel uitmaken van het assortiment. De schoenen worden ontworpen in Berlijn en geproduceerd in een familiebedrijf in de Italiaanse regio Marche. Wat Aeyde onderscheidt, is hun focus op het vervaardigen van hoge kwaliteit, luxe schoenen die nog steeds toegankelijk zijn voor de moderne consument.

Nae

Tijdens een citytrip in Lissabon leerde ik NAE Vegan Shoes kennen. Schuin tegenover het hotel waar mijn vriend en ik logeerden, hadden ze een klein maar opvallend winkeltje in een prachtig pand. Al sinds 2008 is dit Portugese merk een pionier in veganistische schoenen. Je vindt er (enkel)laarzen, flats, hakken en sneakers.

Waar veel vegan schoenmerken kiezen voor materialen gemaakt van plastic, is NAE al sinds hun ontstaan op zoek naar de meest milieuvriendelijke alternatieven voor leer. Denk maar aan kurk, biologisch katoen, maar ook innovatieve leervervangers gemaakt uit appel, maïs of ananas. Ze zijn vanzelfsprekend PETA-approved en vervaardigen de schoenen in hun thuisland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Om de duurzame cirkel rond te maken, biedt dit merk 2 jaar garantie op elk paar schoenen.

Disclaimer: alle foto’s in dit artikel behoren toe tot de desbetreffende merken.


Volg @Elinerey op Instagram voor meer tips rond duurzame kleding

Volgende
Volgende

3 verantwoorde en minimalistische interieurmerken van eigen bodem