Waarom is duurzame mode duurder?

Allereerst wil ik starten met goed nieuws. Elk jaar groeit de interesse naar duurzame kleding, ecobewuste merken en verantwoord winkelen. Of dat is toch wat ik in mijn omgeving voel. Iets meer dan vijf jaren geleden maakte ik zelf de overstap naar duurzame mode. Sindsdien word ik met één welbepaalde reflectie maandelijks geconfronteerd. Ja, ook anno 2024. Die luidt: "Duurzame mode is duur. Ik kan dat niet betalen hoor". En laat het net die misconceptie zijn, die ik graag de wereld uit wil helpen. Het is namelijk een ongenuanceerde, voorbarige conclusie. Dit blogartikel brengt uitleg!

Het helpt natuurlijk niet dat het woordje duur letterlijk in duurzaamheid zit verscholen. Het helpt ook niet wanneer je zonder kennis prijzen van pakweg € 105 voor een jeans, € 45 voor een t-shirt en € 285 voor een jas ziet passeren. Begrijp me niet verkeerd: goedkoop vind ik die bedragen ook helemaal niet, maar daar is gelukkig een belachelijk logische verklaring voor. De voornaamste reden waarom eerlijke kledij door de gemiddelde consument als duur wordt gepercipieerd? Men neemt de bodemprijzen van fast fashionketens als referentie.

In principe kunnen we dat de consument niet kwalijk nemen. Dat ie z'n aankopen uit H&M, Zara, Primark, Bershka, Uniqlo, Vero Moda en lokale boetieks als prijsreferentie neemt. Maar we kunnen hem wel uitleggen dat het net dié ketens zijn die van kleding al tientallen jaren een wegwerpproduct maken. Want wanneer jij en ik de eerlijke prijs niet zelf hoeven betalen in de winkel, zijn er helaas anderen die hiervoor opdraaien: het milieu, de boeren en de textielarbeiders. En het zou egoïstisch zijn om zonder aarzelen de andere kant op de kijken.

Bij duurzame kledingmerken en -winkels, zoals bijvoorbeeld Komrads en O My Bag, betaal je zélf de eerlijke prijs. In tegenstelling tot de snelle modegiganten zorgen deze ondernemers dus wel voor goede arbeidsomstandigheden en eerlijke verloning. Als je al deze factoren bij elkaar optelt, wordt het plots onbegrijpelijk dat een topje vandaag nog voor €7,50 kan worden verkocht. Vind je niet? 

Twee logische redenen voor de hogere kledingprijzen

  1. De arbeidskosten zijn hoger omdat duurzame merken iedereen in de keten eerlijk verlonen. In tegenstelling tot de fast fashionmerken, want in hun businessmodel moet de kleding natuurlijk zo snel en zo goedkoop mogelijk worden geproduceerd. Om instant in te kunnen spelen op de noden van de consument (die ze zelf creëerden, nvdr.), omdat dit simpelweg de snelste weg is naar meer omzet. Jammer genoeg zijn de arbeiders hier rechtstreeks de dupe van: van zwaar onderbetaalde tot werken in onveilige arbeidsomstandigheden, van uren overwerk tot kinderarbeid. Om nog maar over de eerste stap in de keten - de katoenboeren - te zwijgen.

  2. De materiaalkosten zijn over het algemeen ook hoger. Dat komt omdat milieubewuste kleding niet vervaardigd is uit traditioneel katoen, polyester en viscose. Verantwoorde merken kiezen bewust voor stoffen die een lage(re) impact hebben op mens, dier en milieu. Die zijn jammer genoeg allen duurder in aankoop en dat voel je aan de prijs van je kleding. Denk maar aan stoffen als biologisch katoen, tencel, linnen, gerecycleerd katoen of polyester.

Zelf ook verantwoorde keuzes maken in de toekomst?

De eerste stap naar een meer verantwoorde garderobe is het koesteren van de kleding die je al hebt. In deze blog geniet je tientallen praktische tips om de levensduur van je kledingstukken te verlengen. Wanneer je een nieuwe aankoop wilt doen, is de allergrootste valkuil natuurlijk de winkels zelf. In de gekende winkelstraten vind je voornamelijk winkels die het snelle modemodel vertegenwoordigen. Toch zijn er anno 2023 veel duurzame alternatieven. Via modeplatform COSH! kom je via enkele kliks te weten welke verantwoorde winkels er in jouw buurt zijn. Of de stad waar je gaat shoppen.

Meer tips? Of zit je met een vraag? Aarzel niet om me een berichtje te sturen via Instagram.

Vorige
Vorige

Hoe richt je je balkon of tuin op een duurzame manier in?

Volgende
Volgende

Fair Friends of Eline: jouw kortingen bij duurzame merken