5 tips om thuis bewuster en duurzamer te leven

Duurzaamheid wordt tegenwoordig niet meer als oubollig bestempeld, en gelukkig maar. Het verhoogde bewustzijn rond de klimaatopwarming helpt zeker een handje. Eerder gaf ik je op mijn blog al tips om bewuster om te gaan met je kleding, maar er zijn nog zo veel dingen die je bij je thuis kan doen. Gezien ik de laatste tijd, vanwege ons nieuwe huis, iets meer over wooninspiratie post, vond ik het leuk om je ook hierover een aantal tips mee te geven.

Duurzamer leven doen we trouwens niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee en voor onze gezondheid. Bovendien vind ik het altijd belangrijk om mee te geven dat je niet alles in één klap moet doen. Stap voor stap is de beste werkwijze.

1) Vaarwel, verpakkingen.

Laten we beginnen met een van de moeilijkste taken: verpakkingen vermijden. We hebben natuurlijk dagelijks eten op de tafel nodig en helaas zit veel van die voeding op een of andere manier verpakt. Bewust boodschappen doen is dus key. Zeg resoluut 'neen' tegen plastic tassen en neem steeds je eigen boodschappentas mee naar de beenhouwer, de bakker, de groenteboer, apotheker, de markt,... You name it.

Verder kan je zo veel mogelijk onverpakte groenten en fruit kopen. Ook voor brood kan je gemakkelijk een herbruikbaar zakje nemen. Enkel voor snoep en koeken is verpakking vermijden een moeilijkere kwestie. Óf je maakt ze simpelweg zelf. Verder is het aangeraden om in bulk te kopen. Hoe groter de verpakkingseenheid, hoe minder verpakking per kilogram product. En last but not least kan je gewoon bij een verpakkingsvrije winkel gaan shoppen. In mijn buurt in Limburg zijn er helaas (bij mijn weten) geen te vinden. Maar misschien heb jij meer geluk en kan je in een van volgende winkels terecht: Robuust in Antwerpen, Content in Leuven, Beo markt in Gent en Chyl in Brussel.

Brabantia vuilbak. Een van de tips voor een duurzamer leven

2) Recycleren en sorteren moet je leren. En doen. Vooral doén.

Wist je dat Vlaanderen koploper is op het vlak van recyclage en kringloopeconomie? Dat is leuk nieuws, maar betekent natuurlijk niet dat we op onze lauweren mogen rusten. Er belandt vandaag namelijk nog altijd heel wat niet-recycleerbaar materiaal in de selectief ingezamelde fracties. En de impact hiervan is groot. Zo kwam ik onlangs te weten dat als elke Belg 1 kilo onjuist gesorteerde materialen bij het PMD-afval doet, de jaarlijkse meerkost al gauw vijf miljoen euro bedraagt. Redenen genoeg dat iedereen zijn best doet.

Zoals hierboven vermeld begint alles natuurlijk bij het doen van bewuste aankopen, die — waar mogelijk — zo min mogelijk verpakkingen bevatten. Wat bij mij ongelooflijk helpt is het feit dat je een sorteermechanisme bij je thuis hebt. Zoals bijvoorbeeld een prullenbak die bestaat uit twee of meerdere onderverdelingen. Een mooi exemplaar is helaas zeldzaam, maar bij Brabantia hebben ze dit probleem begrepen. Bij hen kan je zo'n sorteerprullenbak vinden die er ook nog eens goed uitziet. The best of both worlds, want hij is praktisch én mooi.

Brabantia vuilbak. Een van de tips voor een duurzamer leven

3) Energiezuinig zijn is een grote win

Deze geldt vooral voor tijdens de herfst en winter. Dé seizoenen bij uitstek om slim om te gaan met je verwarming. 19 of 20 graden maakt eigenlijk helemaal niet zo veel verschil in gevoel, maar wél in je portemonnee. Werk je overdag? Stel op die dagen je thermostaat in op 16 graden. Of kies voor een slimme thermostaat.

En heb je een nieuw toestel nodig? Kies dan voor een energiezuinig exemplaar met een energielabel van minstens A. Dat brengt trouwens nog een extra voordeel met zich mee, want energie-efficiënte apparaten zijn goed voor je portemonnee én kan je eventueel met je eco-cheques betalen. Mijn vriend en ik waren na de bouw van onze woning op zoek naar een droogkast, maar zijn tot de conclusie gekomen dat we er helemaal geen nodig hebben. Zo lang je binnen (of buiten) wat plaats hebt, en je de was niet voor een veelvoud van personen moet doen, is dat zeker mogelijk.

4) Kleine wasjes, grote wasjes

Naast letten op je dagelijks energieverbruik kun je bijvoorbeeld je gedrag of producten uit een specifieke ruimte verduurzamen. In de eerste instantie denk je misschien aan de keuken of badkamer, maar ook in je wasruimte kun je een heleboel aanpassen. In deze ruimte wordt er heel wat water verspilt en worden er vaak chemische middeltjes gebruikt die de natuur niet kan afbreken. Enkele tips:

✔ Het gebruik van warm water kost veel meer energie dan het gebruik van koud water. Klinkt logisch, nietwaar? Ik weet dat je niet elk wasmachine op 30 graden kan laten draaien, maar denk eraan om zo veel mogelijk koud te wassen wanneer het kan.

✔ Je kan ervoor kiezen om te poetsen met duurzame schoonmaakmiddelen. Ecover en Method zijn hier goede voorbeelden van. Of je kan ervoor kiezen om je eigen wasmiddel te maken. Zelf heb ik dit nog niet uitgeprobeerd, maar dit staat hoog op mijn to do lijst van zodra we in onze nieuwe woning zijn ingetrokken.

✔ Draag je kleding een dag langer. Velen onder ons wisselen letterlijk elke dag van outfit en zwieren de kleding meteen in de wasmand. Vaak is je kleding na één dag helemaal nog niet vies om opnieuw te dragen… En niemand zal gechoqueerd zijn wanneer je je zwarte jeans twee dagen na elkaar draagt. Wanneer je dit consistent toepast, spaar je uiteindelijk heel wat wasbeurten.

Heb jij zelf nog goede bespaartips om toe te passen in huis? Feel free om ze te delen in de comments onderaan of stuur me een berichtje op Instagram. Ik ben stiekem razend benieuwd.

Liefs,

Eline

Vorige
Vorige

Eén derde van onze kleding dragen we nooit. Say what?!

Volgende
Volgende

3 tips voor een succesvolle capsule wardrobe challenge