5x duurzame labels met wondere winterjassen

Graag wil ik van de koude temperaturen gebruik maken om het over duurzame winterjassen te hebben. Zoals je weet ligt de focus van mijn blog uitsluitend op kleding die op een ethisch verantwoorde en/of milieuvriendelijke wijze geproduceerd worden. Ook bij winterjassen is dit niet anders. Hoewel er vaak een stevig prijskaartje aan vast hangt, vind ik het zeker waard om deze mooie en eerlijke merken met jou te delen.

Over het prijskaartje

Om nog even op de prijs van een duurzame winterjas terugkomen, gezien dit voor de meesten het grootste struikelblok is. Deze winterjassen zijn van de hoogste kwaliteit, ze gaan járenlang mee en hoe méér je ze draagt, hoe meer de cost-per-wear naar beneden gaat. Het gaat allemaal over een doordachte en bewuste keuze maken. Weten dat je niet elk jaar een nieuwe winterjas hoeft aan te schaffen, hoewel de media ons dat wel opdringt. In alle transparantie: zelf kocht ik een jaar geleden een exemplaar van €350. Mijn duurste kledingaankoop óóit (en dat was even slikken), maar tegelijkertijd ook de meest overwogen beslissing ooit. Ik heb er zo'n drie maanden over gedaan om af te wegen of het de beste keuze was. En nu, exact één jaar later, ben ik er nog altijd enorm blij mee.

1. Maium (NL)

Een jong, innovatief en duurzaam regenkleding merk uit Amsterdam... Dat kan niet anders dan Maium zijn! Het idee voor het label komt voort uit persoonlijke frustraties bij de oprichters: het gebrek aan mooie regenkleding die je droog houdt tijdens het fietsen. Daarom hebben ze Maium bedacht, een regenjas die je gemakkelijk kunt veranderen in een poncho door het gebruik van de ritsen aan de zijkant. Het is een simpele en stijlvolle oplossing zodat je er goed uit ziet... Ook al regent het pijpenstelen. De regenjassen zijn niet alleen stijlvol en innovatief, ze zijn ook duurzaam. De items worden namelijk gemaakt van gerecyclede plastic flessen. (Prijzen vanaf € 135)

Maium gele regenjas

2. Save The Duck (IT)

De naam zegt het al: Save The Duck wil zoveel mogelijk eenden en ganzen redden van een einddoel als jassenvulsel. Daarom gebruikt dit Italiaanse outerwear-label géén dons in hun jassen. In plaats daarvan kwamen ze met een nieuw technisch materiaal dat de zachtheid en warmte van veren nabootst: Plumtech, genaamd. Hun luchtige jassen zijn niet alleen 100% duurzaam en diervriendelijk, maar ook op het vlak van esthetiek doen ze niet onder. De Save The Duck collecties omvatten enerzijds goede basics, maar anderzijds ook kleurrijke en trendy exemplaren. "Perfect voor de urban nomad", zoals ze zelf zeggen. Voor zij die zich zowel in de stad als in de natuur thuis voelen. (Prijzen vanaf €99)

3. Kings Of Indigo (NL)

Kings Of Indigo is een denimmerk dat zowel eerlijk als duurzaam produceert. Het label is lid van de Fair Wear foundation, kiest resoluut voor duurzame materialen en heeft een leuke winterjassencollectie. Hun alom gekende puffer jackets zijn gemaakt van 100% gerecyclede PET-flessen. Hoe? De post-consumer plastic flessen worden gesmolten en tot vezels gesponnen om duurzame kledingstukken te kunnen maken. Dit vermindert niet alleen de bodemvervuiling maar ook de lucht- en watervervuiling. De voering van de winterjassen zijn gemaakt uit Primaloft Gold. Dat is een diervriendelijk alternatief voor donsveren. (Prijzen vanaf € 199,95)

Good to know: bij Kings Of Indigo doen ze geregeld mee met de traditionele solden. Ze geven vaak zelfs kortingen tot 50%. Zij die dus willen profiteren van het afgeprijsde aanbod, kunnen bij dit merk in januari terecht.

Puffer jacket van Kings Of Indigo

4. Langerchen (DE)

De oprichters van jassenmerk LangerChen zijn de Duitser Philipp Langer en zijn Chinese business partner Miranda Chen. Al sinds 2009 produceren ze samen duurzame jassen in Shangai, waar ze pionier zijn op het vlak van goede werkomstandigheden en eerlijke lonen. Ze zweren ook bij een duurzame en ecologische productie en gaan daar best ver in. De meesten onder ons weten niet dat het aartsmoeilijk is een eco-vriendelijk kledingstuk te maken dat waterdicht is. LangerChen experimenteerde hiervoor met nieuwe technieken en creëerde onder andere een jassencollectie uit biokatoen die dun én licht zijn en/of wind- én waterdicht. Zelf kocht ik onlangs een van hun jassen en ben er tot op de dag van vandaag nog steeds razend enthousiast over. (Prijzen vanaf €179)

Good to know: bij LangerChen doen ze mee met de traditionele solden. Ze geven mooie kortingen. Zij die willen profiteren van hun voordeliger aanbod: surf even naar de website.

Langerchen winterjas

5. TEYM (NL)

Nederland is goed vertegenwoordigd in dit blogartikel en dat kan ik persoonlijk enkel aanmoedigen. Hoe dichter bij huis we kunnen kopen, hoe beter, nietwaar? Teym legt een nieuwe lat voor duurzame mode door het bouwen van - naar hun woorden - One Impeccable Wardrobe. Eén item per keer, creëren ze de perfecte stukken waar we jarenlang naar op zoek zijn geweest. De kledingstukken van Teym worden ontwikkeld in hun atelier in Amsterdam en vervaardigd in Europa. Hierdoor staan ze voortdurend garant voor een top ontwerp, de beste kwaliteit en een eerlijke productie tegen een eerlijke prijs. (Prijzen vanaf € 349)

Teym - groene korte parka

Natuurlijk zijn er nog een pak meer merken die duurzame of eerlijk geproduceerde winterjassen verkopen. Zo kan je je gading wellicht ook vinden bij Rains, Patagonia, Ecoalf, Rita Row, Komodo, Kowtow, Lanius en méér.

Wat is voor jou belangrijk aan een winterjas? En kende je al deze mooie merken al?

Liefs,

Eline

 


Vond je het interessant? Je kan mijn gratis blog een duwtje in de rug geven:

Vorige
Vorige

Wat is clean beauty en waarom doe jij er ook voordeel bij?

Volgende
Volgende

3000 kilometer reizen met de elektrische wagen. Mijn ervaring en tips!