Bloom Conscious Clothing: tijdloze bamboekleding naar mijn hart

Een groot zwak voor duurzame, lokale labels. Dat heb ik. En als er achter het merk in kwestie een Limburgs moeder en dochter duo schuilt, ben ik extra gecharmeerd. Net omdat ik zelf een ijzersterke band heb met die van mij. Onlangs maakte ik kennis met Carine en Jessy en hun liefde voor verantwoorde bamboekleding. En werd ik aangenaam verrast door het bangelijk goede draagcomfort van hun kledingstuks. Ontdek je mee?

Bloom Conscious Clothing is een Belgische webwinkel en concept store in Hechtel-Eksel waar verantwoorde kleding van ecologische bamboe centraal staat. Een jonge zaak waarin moeder en dochter hun passie kwijt kunnen, want het was al langer duidelijk dat ze samen een kledingwinkel wilden opstarten. Met de komst van (klein)dochter Fran werd de focus van hun droom helemaal duidelijk. Ze werden zich meer bewust van de impact van hun kledingkeuzes en kozen voor the sustainable way.

Tijdens de opstartfase van Bloom, en in de zoektocht naar verantwoorde merken, kwamen ze op het pad van Fina (de vrouw achter Bamboo Belgium). Een perfecte match, bleek al snel, want met haar werken ze sindsdien nauw samen.

Tijdloze kleding die de seizoenen moeiteloos overbrugt

Bij mijn bezoek aan de concept store van Bloom zag ik meteen dat goede basisstukken de core van hun verhaal vormen. Als je me een beetje kent, weet je dat ik daar absolute voorstander van ben. Beter een comfortabele basic dan een exotisch kledingstuk waarvoor ik mezelf in bochten moet wringen.

De items van Bloom zijn niet alleen onderling makkelijk combineerbaar, maar ook met de rest van je garderobe. Hun collectie staat overigens los van seizoenen. Je kunt de t-shirts, truien, broeken en jurken dus het hele jaar door dragen. Wat de kleding van Bloom voor mij helemaal af maakt is de topkwaliteit en het sublieme draagcomfort. Carine vertelde me voor het bezoek aan hun winkel: "Je zult zien Eline, eenmaal je de kleding draagt, zal je net zo enthousiast zijn als wij". Vandaag kan ik haar niet meer dan 100% gelijk geven. Hun verantwoorde bamboestof is een waar genot om te dragen. Alsof je lucht om je lichaam draagt, in de meest positieve zin van deze verwoording. Meer over de kwaliteit en het materiaal onder deze foto's.

Milieubewuste bamboe als zijdezachte basis

Alvorens ik je wat vertel over hun aandacht voor ethiek en ecologie, vangen we aan met de 4 grootste voordelen van bamboe. Meteen ook de redenen waarom ikzelf instant fan werd.

  • Het is topkwaliteit en blijft door de zware vezel mooi in vorm.
  • Het is een ademende stof met anti-allergische eigenschappen.
  • Het voelt warm aan in de winter en koel in de zomer.
  • Het absorbeert 3 keer meer zweet dan andere stoffen, waardoor de kleding langer fris blijft en je minder moet wassen. Om die reden ook geliefd bij menig sporter.

Hoe beter het draagcomfort van een kledingstuk, hoe liever je het zal dragen en hoe meer je er zorg voor draagt. Die bewuste mindset is óók deel van verantwoorder en duurzamer kleding kiezen.

Omdat ik ethiek en ecologie hoog in het vaandel draag, vroeg ik Jessy en Carine meer informatie rond het productieproces dat achter de kledingstukken schuilt. Vervolgens liet ik me gewillig en nieuwsgierig onderdompelen in hun verhaal.

Zo leerde ik dat bamboe een snelgroeiend gewas is dat overal kan aarden, maar vandaag bevindt de teelt zich voornamelijk in China. Bamboe heeft enkel regenwater en zon nodig en kan onbeperkt worden geoogst. Hoewel de kweek aanzienlijk milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld katoen, is er wel nog een keerzijde, want het verwerkingsproces tot textiel zou een pak chemicaliën en zeer veel water vragen... Máár niet de milieubewuste bamboe waar Jessy en Carine mee werken! Die komt van Bamboo Belgium en maakt écht een verschil.

De chemicaliën en het afvalwater van de bamboe productie (door een Duits bedrijf in China) worden namelijk hergebruikt. Ze loodsen dit ook niet zomaar in de natuur. Verder gebeurt de spinning en de verwerking in Portugal op een droge manier. Géén extra waterverbruik, dus. En Fina, de eigenares van Bamboo Belgium, volgt het gehele proces op de voet. Ook de menselijke impact. Ze vindt dat iedereen in de gehele keten een eerlijk loon en goede omstandigheden verdient. Ook zelf vind ik dat de basis!

Super interessant allemaal, nietwaar? Wil je nóg meer weten over het transparante productieproces van Bamboe Belgium, dan kan je terecht op het Conscious Shopping platform COSH. Ze namen het van A tot Z onder de loep.

Nu is het aan jou. Laat je onderdompelen in de Concept Store of webwinkel van Bloom

Ik hoop van harte dat mijn enthousiasme van het scherm af spat, want... dat ben ik oprecht. De outfit die ik je in het begin van dit artikel liet zien is vandaag mijn favoriete thuiswerk look. Extreem comfortabel en tegelijkertijd mooi. Mag het iets meer zijn? Dan zwier ik er gewoon een blazer of trenchcoat over. Combineren is kinderspel met hun tijdloze basics. Vandaar wil ik je aansporen een bezoekje te brengen aan de gezellige winkel met een mínstens even gezellig ontvangst.

Ook leuk om weten: niet alleen vrouwen, ook mannen vinden er hun gading, gezien de volledige kledinglijn van Bamboo Belgium er te vinden is. De maten? Die gaan van 32 tot 52, gezien ze het belangrijk vinden om zo veel mogelijk mensen te kunnen voorzien van duurzame kleding.

Bloom Eco Concept Store
Pastorijstraat 2
3941 Eksel

Leuk weetje om af te sluiten: hopelijk is de pandemie snel van de kaart, want Bloom is fan van pop-up stores over heel Vlaanderen. Houd hun Instagram- of Facebookpagina zeker in de gaten.

Vorige
Vorige

Tips om Mei Plasticvrij tot een goed einde te brengen

Volgende
Volgende

Løv|Elly maakt duurzame keuzes in je dagelijks leven toegankelijk