COSH! gidst je doorheen verantwoord modeland

"Maar wáár koop ik dan die verantwoorde kleding, Eline?" belandt er geregeld in mijn inbox. Enkele jaren geleden somde ik telkens een aantal van mijn favoriete online en offline winkels op. Afhankelijk naar waar de persoon in kwestie juist op zoek was. Tegenwoordig wijs ik sommigen door naar mijn eigen blog en anderen stuur ik met enthousiasme in de richting van COSH!: het digitaal modeplatform van Niki en haar team.

Zoals ik eerder al op mijn Instagram aanhaalde, heeft elk van ons een andere drijfveer om geen fast fashion meer te kopen én hechten we ook aan andere zaken belang. Bij mij is de reden een drieluik. Enerzijds wil ik me verzetten tegen de huidige wegwerpcultuur. We leven in een materialistische maatschappij die ons onnodig spullen doet kopen. Anderzijds wil ik niet dat ik met mijn centen een industrie steun die ervoor zorgt dat kinderarbeid en uitbuiting nog steeds de realiteit zijn. Respect voor onze medemens is voor mij het allerbelangrijkst. En als derde vaart natuurlijk ook het milieu erbij wanneer ik kledingstukken koop die lang meegaan en die werden gemaakt onder verantwoorde omstandigheden.

COSH! is een geweldige facilitator in een wereld die vandaag helaas nog wordt overheerst door fast fashion.

Waarom ik instant gelukkig werd toen COSH! in 2019 werd gelanceerd? Wel, de gemiddelde consument is vandaag nog niet al te best geïnformeerd op het vlak van (duurzame) mode. Zo denken velen dat dure merken automatisch meer verantwoord zijn als de goedkopere ketens. In de meeste gevallen absoluut fout, dus. Al mogen we niet met de vinger wijzen. Het zijn vooral de kledingketens die op een veel transparantere wijze communicatie moeten voeren, zodat de consument wéét wat hij koopt.

Een platform als COSH! biedt een knap antwoord op dit probleem. Ik vind het persoonlijk een fantastische facilitator voor al wie bewust op zoek wil gaan naar verantwoorde merken - aan welk specifieke aspect je ook waarde hecht. Als je echt niet weet waar starten, bekijk je best het overzicht van alle verantwoorde winkels in België (en zelfs in Nederland!). Daarnaast creëerden ze een brand checker waardoor jij gericht kan zoeken naar een geschikte winkel (bijvoorbeeld via locatie-, duurzaamheids- of stijlvoorkeuren) én er is de Conscious Shopping Gift Card waarmee je anderen - of jezelf - kan trakteren op fair en eco geluk.


Mijn gratis blog steunen? Dat kan! Ongelooflijk bedankt.

Vorige
Vorige

ifeelnut scoort jaar na jaar met tijdloze jassen

Volgende
Volgende

Wat is clean beauty en waarom doe jij er ook voordeel bij?