De levensduur van je kleding verlengen doe je zo
Je kleding herstellen wanneer nodig, niet onnodig vaak of warm wassen, geen impulsaankopen doen, … het zijn maar enkele dingen die je kunt doen om de levensduur van je kleding te verlengen. Door de vele vragen over kledingonderhoud via mijn Instagram, voel ik dat de aandacht hiervoor toeneemt. En dat outfit repeating tegenwoordig meer wordt omarmd. In deze uitgebreide blog bundel ik de beste tips om je kleding te soigneren, zodat je er langer plezier van hebt.
Je kleding minder wassen staat met stip op één
De eerste stap is minder wassen om slijtage te vertragen. Over het algemeen, wordt kleding veel te frequent en te snel in de wasmachine gezwierd. Sommigen hebben zelfs de gewoonte om hun outfit na eenmaal dragen in de wasmand te gooien, terwijl de items niet eens vuil zijn. Hang ze liever opnieuw in de kast. Zo gaan zelfs de eventuele kreuken er op een natuurlijke manier uit.
In principe kun je broeken zonder problemen vier keer dragen, op voorwaarde dat ze niet vuil worden door een of andere activiteit. Voor truien geldt net hetzelfde. T-shirts houden het over het algemeen wat minder lang vol vanwege transpiratie. En onder het motto 'beter voorkomen, dan genezen', let je best op met parfum en deodorant. Zorg ervoor dat dit niet rechtstreeks op je t-shirt of blouse terechtkomt, want dat kan lelijke vlekken achterlaten.
Lokaal wassen of luchten does the trick
Een kleine vlek? Die kun je er vaak eenvoudig lokaal uitwassen. Heb je bij je t-shirt, ter hoogte van de oksels, een lichte verkleuring door het gebruik van deodorant? Leg het kledingstuk buiten in de zon, want dat heeft na enkele uren een blekend effect. Wat geur opgevangen door je omgeving (bv. restaurant) of door te transpireren? Laat je (sport)kleding gewoon buiten aan de wasdraad luchten. Meestal verdwijnt de geur vanzelf. Ook enkele keren getipt: een textielspray, amberblokjes of geurzakjes om in je garderobe te hangen. Die laatste herinner ik me vanuit mijn kindertijd.
Over luchten gesproken. Het is beter dat je geen droogkast gebruikt, aangezien die vaak te impactvol is voor de kwaliteit van je kleding. Het kan de vorm verliezen of zelfs krimpen na meerdere passages in de droogtrommel. Wanneer je je kledingstukken aan de lucht laat drogen, pas dan wel op met kapstokken. Zeker wanneer het over delicate of gebreide stoffen gaat. Die kunnen namelijk uitrekken of een gekke vorm aannemen. De klassieke wasdraad blijft een winner.
Toch in de wasmachine? Houd je hoofd erbij
Tijd om je kledingstukken te wassen? Dan houd je best rekening met verschillende zaken. Alles begint simpelweg met het in kleur onderverdelen van je was én het nauwkeurig lezen van de wasinstructies. Items uit delicate stoffen mogen enkel met de hand of in een koud programma worden gewassen, anderen kunnen dan weer een hogere temperatuur aan. Je kan ook een waszak gebruiken om te voorkomen dat je kleding wordt beschadigd. Naast het beschermen van je kleding, kan de waszak je ook helpen je kleding bij te houden, zodat je ze gemakkelijk van andere items kunt scheiden.
Het is slim om je kledingstukken sowieso niet hoger dan 30 graden te wassen. Dat is zowel goed voor je kleding alsook het milieu. Wist je dat je 30% energie per wasbeurt bespaart wanneer je op 30 graden in plaats van 40 wast? Mooi meegenomen.
Ook wasmiddel en -verzachter hebben impact
Vloeibaar wasmiddel, waspoeder of waspods... Je zou bijna een keuzecrisis krijgen. Het verschil tussen die eerste twee, is dat in waspoeder vaak bleekmiddel wordt toegevoegd. Voor witte kleding is dat super, maar voor donkere items is het een contraproductieve oplossing - tenzij je een specifieke variant voor zwarte was gebruikt, natuurlijk.
Daarnaast is het belangrijk dat je de hoeveelheden op de verpakking volgt. Meer wasmiddel betekent niet rechtstreeks schonere kleren. Je loopt zelfs eerder het risico dat er vlekken op je kleding achterblijven. Een absolute no go wanneer je de levensduur wilt verlengen.
Er bestaan ook alternatieven voor het traditionele wasmiddel, waaronder wasstrips (die ik weldra wil uittesten), wasnoten, zeepbessen, wasballen, maar in alle eerlijkheid heb ik geen bewezen informatie over wat nu precies het beste is voor je kleding. Ecologischer, dat zijn de laatst vernoemde opties wel.
Strijk binnenstebuiten en vermijd cirkelbewegingen
In mijn jongste strijkjaren deed ik het niet consistent, maar je kleding binnenstebuiten draaien alvorens je het strijkt, is een must do. Hierdoor maak je minder kans op kleurveranderingen of vlekjes als je een te warme temperatuur gebruikt. Verder is strijken met cirkelbewegingen ook af te raden. Welke win je hierdoor bereikt? Je kleding rekt niet onnodig uit of verandert niet van vorm. Strijken met rechte bewegingen is the way to go.
Opknappen of herstellen is de basis
Een knoop die ontbreekt. Een gaatje in je sweater. Een ritssluiting die het na een tijdje begeeft. Een opgewolde of te pluizige vest. Allemaal kleine, op te lossen zaken die er te vaak voor zorgen dat je een item links laat liggen. Of er zelfs afstand van doet. Als je zelf geen handige Harry of Hariëtte bent, pols eens bij je (groot)moeder voor raad. Of wend je naar je dichtstbijzijnde kledingmaker. Wedden dat ie je wel graag ziet komen?
Valt het kledingstuk in kwestie echt niet meer te redden, dan kun je er altijd een nieuwe richtingof bestemming aan geven. Zo vertelde iemand me onlangs dat ze van 3 oude jurken, 3 nieuwe topjes liet maken. Een creatieve manier om je kledingstukken zo lang mogelijk te koesteren.
Als liefhebber van gebreide kledingstukken word ik elk winterseizoen geconfronteerd met pluizen op mijn sweaters, vesten en sjaals. Al jaar en dag gebruik ik als oplossing deze ontpiller van Philips. Om het heel eenvoudig uit te drukken: het is een toestelletje waarmee je de pluizen van je trui scheert. Een heerlijk praktisch cadeautje van mijn moeder.
Toch uitgekeken op een kledingstuk? Schenk het een volgend leven
Onlangs reageerde een lezer het volgende onder een van mijn blogs rond duurzame mode: "Naarmate onze persoonlijkheden in de loop der jaren veranderen, verandert ook onze kleding. Hoe het ook zij, het zal altijd een evenwichtsoefening moeten zijn."
Die spontane feedback houdt me al dagen in de ban. Net omdat het helemaal oké is om op een gegeven moment afstand te willen doen van je kledingstuk, omwille van verschillende redenen. Weet je zeker dat je het item in kwestie niet meer zelf zal dragen? Maak er iemand uit je omgeving blij mee of doneer het aan een lokale organisatie die de kleding écht kan gebruiken in plaats van het in de eerste, beste textielcontainer te gooien.
Getest & goedgekeurd: mijn favoriete kledingredders
Waarom zijn we best allemaal kledingkoesteraar?
Als er één grote misvatting is, is het wel dat duurzame keuzes maken gewoon betekent dat je bij verantwoorde labels of winkels moet shoppen. Terwijl alles eigenlijk begint met de letterlijke betekenis van het woord ‘duurzaam’, wat ‘zo lang mogelijk meegaan’ betekent. Concreet betekent dat dus het goed soigneren van de items die je al bezit. Met bovenstaande praktische tips moet dat zeker lukken.