Komrads: een duurzame sneaker uit appel- en oceaanafval

Zeven jaren geleden, via mijn toenmalige job, kwam ik voor het eerst in aanraking met Komrads. Het bleek geen fonkelnieuwe Belgische sneaker, maar een overname van een iconische schoen waarvan de productie al jaren stil lag. Komrads was ooit het symbool van antikapitalisme en het antwoord op de befaamde Amerikaanse Converse. Sneaker- en wereldliefhebbers Greet en Mark wilden het icoon niet zomaar laten stranden. Ze namen het merk over én bliezen het een nieuw, duurzaam leven in. Om een goed voorbeeld te zetten voor toekomstige generaties, te beginnen bij die van hun zonen.

Dat de mode-industrie een van de meest vervuilende industrieën is, hoef ik je wellicht niet meer te vertellen. Schoenen dragen daar aanzienlijk tot bij en dat is vrij simpel te verklaren: ze worden afgedragen, zijn ongelooflijk moeilijk te recycleren en belanden bijgevolg rechtstreeks op de afvalberg. Ook Greet en Mark botsten in der tijd al snel op dat probleem en wilden zich niet met de gang der zaken vereenzelvigen. Het was hoog tijd voor verandering: het ontwikkelen van een hippe sneaker die onze planeet niet schaadt en die volledig is vervaardigd uit hergebruikte en gerecyclede materialen.

Minder afval en meer fun. Da's het geloof van Komrads.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, want de bezielers hadden een waslijst aan vereisten om aan hun droom van écht duurzame sneakers te voldoen. Een Europese productie om onnodig internationaal transport te vermijden was een vereiste. Geen sociaal onaanvaardbare arbeidsomstandigheden was een andere eis. Dat klinkt misschien belachelijk logisch, maar de coulissen van de textielindustrie zijn lang niet ethisch verantwoord. Verder wilden Mark en Greet geen ontginning van nieuwe natuurlijke hulpbronnen en een grote focus op hergebruik of herbestemming van bestaande materialen.

Drie jaren lang timmerden ze aan die weg en vonden ze uiteindelijk de juiste partners om in 2019 hun eerste innovatieve, duurzame schoen op de wereld los te laten. Komrads APL (appel), een eigentijdse sneaker uit duurzame en gerecycleerde materialen, ontworpen volgens circulaire principes. De bovenkant is van ecologisch appelleder. Een alternatief voor traditioneel leder, waarvoor ze beroep doen op afval uit de appelsap-industrie. De zool van de sneaker? Die is dan weer van volledig gerecycleerde rubber, gekleurd met biologische verf. De veters zijn van gerecycleerd katoen en PET-flessen en de uitneembare zool is van gerecycleerde koolstof.

Tip: met de code ELINEREY geniet je in de webwinkel 10% op je favoriete Komrads.

Recent zag ook de Komrads OCNS (oceans) het levenslicht. Schoenen gemaakt van plastic afval uit onze oceanen, want ook daar schuilt een gigantisch probleem. Wist je dat er jaarlijks meer dan 300 miljoen ton plastic wordt geproduceerd voor allerhande sectoren? En dat 12 miljoen ton hiervan uiteindelijk in de oceanen terechtkomt? Die cijfers zijn zo omvangrijk dat ik me er zelfs niets bij kan voorstellen. Om aandacht rond de problematiek te creëren en er tegengewicht aan te bieden, gaf Komrads hierop antwoord in de vorm van een sneaker. Het verschil met de APL? De bovenzijde is gemaakt uit 100% Seaqual garen.

Verantwoord. Maar ook gewoon een grave sneaker.

Er wordt hard gefocust op het duurzame karakter van Komrads, maar ook het comfort werd niet uit het oog verloren. Want dat is uiteindelijk waar je als schoenmerk mee staat of valt. En dan is er nog het derde aspect. Eigenlijk vinden ze dit bij Komrads zelf nog het belangrijkst van al: ze willen vooral eigentijdse schoenen op de markt brengen waarmee iedereen zich kan identificeren.

Er zijn tegenwoordig drie sneakermodellen waarvan ik de tijdloosheid persoonlijk erg apprecieer. Of je nu voor ICNS, APL of OCNS gaat, er is voor ieder wat wils. Elk model is er in de basiskleuren zwart en wit. Al dan niet opgewaardeerd met een leuk kleuraccent. Duik maar eens in de webwinkelom het zelf te ontdekken. Elke schoen is er trouwens in de maten 36 tot en met 46. En mocht je in de toekomst zelf Komrads aanschaffen, vergeet je voordeel van 10% niet te verzilveren met de kortingscode 'ELINEREY'.

“Bij Komrads draait het om het vieren van persoonlijkheid en individualiteit. Een sneaker waarmee iedereen zich kan identificeren. We zijn er om te blijven voor alle toekomstige generaties.”


Deze pagina bevat affiliate links. Wist je dat je mijn blog hier onrechtstreeks mee steunt? Als je via de link een aankoop zou doen, krijg ik een kleine commissie van de duurzame winkel in kwestie. Voor jou kost het helemaal niets, voor mij betekent het heel veel. Op die manier kan ik mijn blogs en tips gratis blijven aanbieden en meer tijd investeren in onderzoek en samenwerkingen zoals deze waar ook jij blij van wordt. Een win-win-win situatie. ♥

Vorige
Vorige

De levensduur van je kleding verlengen doe je zo

Volgende
Volgende

5 inzichten die ik met je wil delen na 5 jaren fast fashion bannen