4 redenen waarom duurzame mode de enige juiste keuze is

In deze blogpost kwam je meer te weten over de overweldigende textielindustrie van vandaag. Ondertussen is mijn persoonlijke missie (= nooit meer fast fashion kopen) al vijf jaren bezig. Het doel? Een duurzame garderobe met alleen maar kledingstukken die ethisch verantwoord geproduceerd werden en/of items die een milieuvriendelijk productieproces ondergingen. Items die ik met een gerust hart kan dragen en waar ik jarenlang plezier van heb. Dankzij magazines, ecobewuste kledinglabels, documentaires en gelijkgestemde zielen leerde ik intussen ongelooflijk veel bij over een van de meest vervuilende industrieën ter wereld: de textielindustrie.

Al jaar en dag ben ik ervan overtuigd dat we met z'n allen moeten ijveren voor een duurzamer leven. Op kledingvlak betekent dat niet dat je plots niet meer kan of mag shoppen. Dat je niet meer van kleding mag genieten of dat je geen eigen stijl mag hebben. Winkelen blijft ook in een ecobewuste wereld een plezier. Als consument is het vooral een aanpassing van je mindset en van je manier van aankopen. Winkel dus niet meer als een loslopend projectiel, maar shop als iemand met een duidelijke missie: niet meer bijdragen tot de wegwerpindustrie en de zotte consumptiemaatschappij van vandaag die ons onnodige spullen doet kopen.

Maar waarom, oh waarom is duurzame kleding nu eigenlijk écht de enige juiste keuze?

Reden 1: you support the makers

Door mens- en milieuvriendelijke kledij te shoppen, geef je meer geld en kansen aan de mensen die je kleren maken. Natuurlijk vaart ook het milieu er wel bij als je kiest voor kwalitatieve stuks, die lang meegaan en gemaakt werden onder ecologisch verantwoorde omstandigheden. Online ligt de ethische en eco-vriendelijke modewereld letterlijk aan je voeten. Ondertussen zijn er tientallen Europese modelabels die zich hierop toespitsen. Maar vergeet de handelaars en creatievelingen uit je eigen streek vooral niet; zij lijden immers ook onder de druk van grote ketens. In andere sectoren - zoals bijvoorbeeld de voedselindustrie - gelden eigenlijk identiek dezelfde regels: je koopt best zo lokaal mogelijk en je kiest bewust voor seizoensgroenten.

Reden 2: je kledingkast is geen stockeerplaats

Voeg je in het wilde weg kleding aan je garderobe toe? Doe je geregeld kledingstukken kwijt? (Sokken in de wasmachine niet meegerekend, obviously). Of doe je soms nog verrassende ontdekkingen in je kast? Dan kan je stellen dat je jouw huidige garderobe eerder als een stockeerplaats gebruikt. Ik durf gerust toegeven dat het er vroeger bij mij hetzelfde aan toeging. Kleren die liggen weg te kwijnen in kasten, daar heeft niemand iets aan: het milieu niet, de mensen die de kledingstukken ooit gemaakt hebben niet en jij al helemaal niet.

Zoals eerder aangehaald in andere blogartikels in de "duurzame kleding"-rubriek is het vooral je mindset die de grootste switch moet maken. Als je op een doordachte manier kledij koopt, leer je je eigen kledingvoorkeuren kennen en maak je in de toekomst alleen maar betere keuzes. Op die manier werkt je garderobe eigenlijk voor jou, in plaats van omgekeerd. Dat is super handig, toch?! Aarzel ook niet om vragen te stellen aan medewerkers van modewinkels waar je shopt. Of om elke keer je een kledingstuk vastneemt, even op het etiket te kijken naar het land van productie en het materiaal waaruit het werd vervaardigd. Enkel zo leer je continu bij.

Reden 3: uiteindelijk bespaart het je geld

"Duurzame mode is duur", dit is voor mij persoonlijk één van de vaakst gehoorde stellingen van de afgelopen ajren. Eigenlijk is dat klinkklare onzin. De gemiddelde mens- en milieuvriendelijke kledinglabels zijn helemaal niet duur. Het zijn de fast fashionketens die ervoor gezorgd hebben dat de kledingprijzen die we gewoon zijn, onmenselijk goedkoop kleding onmenselijk goedkoop zijn. In tegenstelling tot de fast fashion modegiganten zorgen duurzame modelabels wél voor goede arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en is kinderarbeid uit den boze. En dat merk je dus inderdaad aan de prijs van het kledingstuk.

Duurzame kleding is echter geen alleenstaand fenomeen, het hangt nauw samen met een nieuwe mindset. Wanneer je bewuster gaat shoppen, zal je minder snel nieuwe kleding kopen. "Consuminderen" wordt dat ook wel eens genoemd. Eerst en vooral is dat goed voor je financiële situatie, aangezien je oprecht nadenkt vooraleer je een aankoop doet. En zelfs al kosten duurzame stuks soms wat meer dan niet-duurzame merken, zal je aan het eind van de rit tóch geld besparen. Misschien moet ik volgend jaar de proef eens op de som nemen en mijn kledinguitgaven bijhouden?

REDEN 4: je mag gerust trots zijn op jezelf

In de allereerste plaats zorg je voor de democratisering van de mode. Door verantwoord te kopen, steun je enkel de merken die hun werknemers goede werkomstandigheden en een eerlijk loon geven. Niet alleen wordt je individuele ecologische voetafdruk kleiner, je draagt ook een klein steentje bij tot een betere leefwereld. Door jezelf een persoonlijke, duurzame stijl aan te meten, zal je gaandeweg meer voldoening krijgen. Het zorgt voor minder stress en een grotere tevredenheid over je eigen kledingkast.

En jij? Heb jij nog een andere reden waarom je voor een duurzame mode zou kiezen? Laat het me zeker weten in de comments hieronder of via Instagram.

Liefs,
Eline

Vorige
Vorige

5 inzichten die ik met je wil delen na 5 jaren fast fashion bannen

Volgende
Volgende

Review: BaByliss Curl Secret Ionic