Een donkerblauwe, luchtige jurk van SKFK

Vrijwel meteen na de start van mijn duurzame kledingmissie, leerde ik een Spaans kledinglabel kennen met tonnen ervaring. SKFK — tot vorig jaar nog Skunkfunk genoemd — is al sinds de jaren negentig actief in de modewereld. De periode waarin fast fashion ook al heer en meester was. Toch koos dit Spaanse label van in het begin resoluut voor respect voor mens en milieu. Hoog tijd voor wat outfit inspiratie van dit heerlijke modelabel.

Over het merk.

Elk seizoen presenteert het SKFK-team een collectie voor de bewuste city lovers onder ons. Telkens geïnspireerd door minimalismegeometriearchitectuur en hedendaagse kunst. De items worden ontworpen vanuit het hart van het Baskenland en ze worden op een verantwoorde wijze geproduceerd. En er is méér. De etiketten zijn gemaakt van katoen dat in de grond achterblijft, ze gebruiken biokunstzakken en gerecycleerd papier. Het vervoer? Dat doen ze bewust per zeevracht en hun winkels worden aangedreven door 100% duurzame energie.

Verder kunnen ze hun inspanningen ook bewijzen met een heleboel belangrijke certificaten die ze op zak hebben: het bekende GOTS certificaat, de Organic 100 content standard, de Organic blended content standard én Fairtrade®. Geen wonder dat ze hoog bovenaan mijn lijstje staan van verantwoorde modemerken. Nog méér over hun engagementen en over hun visie? Dat vind je hier.

Over de outfit.

De middellange jurk die ik draag is de Urrika dress. Ik koos voor de donkerblauwe variant, maar er is ook een knalrood exemplaar voor zij die een streepje kleur in hun garderobe willen toevoegen. Zoals je in de webshop kan zien, zit er normaal gezien een riempje bij de jurk waarmee je je taille kan accentueren. Zelf vind ik het leuk op mijn kleding zo los en luchtig mogelijk te dragen. Vandaar dat dat lintje op onderstaande foto's nergens te bespeuren is. Máár het is zeker een leuke extra.

De jurk is trouwens gemaakt uit lyocell. Voor zij die — wel te begrijpen — niet gekend zijn met dit materiaal: de stof wordt hoofdzakelijk gemaakt van houtpulp. Bij de productie van dit type stof wordt geen bleek gebruikt, bijna al het water wordt gerecycleerd en de stof is biologisch afbreekbaar. Om iets verder de diepte in te gaan: lyocell is een soort ‘semi-synthetische stof’ en zit daarmee tussen een natuurlijk stof en een synthetische stof in. Hij is dus niet organic.

Goed nieuws voor zij die zichzelf ook met deze jurk zien rond paraderen, want de jurk is momenteel in solden. Aan vijftig procent, zelfs. Een buitenkansje. En mocht je geen jurk nodig hebben of de rest van de afgeprijsde items wil ontdekken, laat me zeker weten wat je van het merk of de jurk vindt in de comments onderaan. :-)

En mocht je verder nog vragen hebben, altijd welkom, lieve lezers.

Fotografie door Kim Nijs

Vorige
Vorige

Vanaf nu staat er een bril op mijn snoet

Volgende
Volgende

Duurzame mode is niet voor kleurrijke zielen? O, jawel!