Duurzame mode is niet voor kleurrijke zielen? O, jawel!

Nu we het geitenwollensokken imago eindelijk zo goed als voorbij zijn, heeft de gemiddelde consument blijkbaar een nieuw vooroordeel rond duurzame mode verzonnen. Het zou enkel sobere snits omvatten en weinig kleur prijsgeven. Niet iedereen zou zijn gading er dus in kunnen vinden. Zelfs op nationale radio - MNM meer bepaald - werd mij de vraag een aantal maanden geleden gesteld. Dit blogartikel schrijf ik om het tegendeel te bewijzen. Om te laten zien dat duurzame mode niet enkel is voor de bewuste consument die zijn of haar kledingstijl naargelang de klimaatimpact aanpast. 

Zelf heb ik een vrij sobere stijl, zonder dit negatief te willen benoemen. Ik houd heel erg van minimalistische snits, aardetinten en jawel... de kleur zwart. Ik besef maar al te goed dat een aantal mensen die mijn Instagram of blog volgen, onbewust denken dat ik een weerspiegeling ben van de duurzame modewereld. Niets is minder waar. Hoewel ik niet van zotte prints, felle prints en uitdagende combinaties houd, wil dit niet zeggen dat dit niet bestaat. Aan de hand van winkels en modelabels toon ik je graag.

Vrolijkheid ten top bij Afriek.

Afriek is een kleurrijk modelabel dat Nederlands ontwerp samenbrengt met de creativiteit en het vakmanschap van kleermakers in Rwanda. Onder het motto "kleding wordt zo veel mooier wanneer je de verhalen erachter kent", produceren ze de meest unieke kleding op een eerlijke manier. Hun mannen- en vrouwencollectie worden voornamelijk gemaakt met Afrikaanse printstoffen die ze op lokale markten kopen.

Voor de Bohemian lovers onder jullie.

Na een reis door India, besloot Maike, gevoed door haar groeiend verlangen naar slow fashion een tweede reis naar India te maken. Ze had toen één doel voor ogen: een kwalitatief kledinglabel starten, gemaakt door vrouwen uit India, die eerlijk worden betaald en op een menswaardige manier worden behandeld. Zo worden enerzijds de textieltradities en het vakmanschap van India behouden én kan de Europese vrouw genieten van de kleurrijke en unieke stukken die ze er maken. En zo werd Yaatra geboren. De unieke stukken van Yaatra worden trouwens ontworpen in Keulen, de thuisbasis van de oprichtster. Een Duits label met een Indiase toets.

Minimalisme én prints. The best of both worlds.

Rhumaa combineert duurzame kleding met persoonlijke verhalen van talentvolle kunstenaars uit Afrika. Zo biedt dit Nederlandse label niet enkel een podium aan deze creatievelingen, maar geven ze hen ook een baan. Als kers op de taart gaat er drie procent van iedere aankoop naar de Rhumaa Foundation. Deze instelling ondersteunt projecten en programma’s in achtergebleven gebieden in Zuid-Afrika die zorgen voor meer kans op werk. Bij Rhumaa willen ze trouwens verduurzamen in alle aspecten in de keten: van productie tot materiaalgebruik. Met hun leveranciers in Portugal en Turkije zijn ze er scherp op dat het produceren onder goede arbeidsomstandigheden gebeurt. Om dit te garanderen produceren we volgens de beste ethische en milieubewuste richtlijnen. Omdat het merk duurzaamheid en stijl feilloos met elkaar weet te combineren, ben ik er erg enthousiast over. Wat vind jij van hun kleding? 

LUCY AND YAK

Bij Lucy & Yak willen ze bewijzen dat iedereen van productie tot eindklant gelukkig kan zijn. Hun doel is om aan te tonen dat een kledinglabel geweldige unieke kleding van hoge kwaliteit kan produceren, terwijl ze tegelijkertijd willen dat jouw ervaring elke keer super is. Maar het belangrijkste is hun doel om te bewijzen dat je dit allemaal kunt doen zonder dat iemand in de keten zijn of haar deel ontvangt. Over het algemeen vallen Lucy & Yak echt op met hun handgemaakte, duurzame en fabelachtig mode. Ze gebruiken milieuvriendelijke materialen zoals gerecycled polyester en biologisch katoen in hun kleding en verpakking en bezoeken hun leveranciers in Noord-India om ervoor te zorgen dat iedereen oprecht en eerlijk wordt behandeld. Het milieu doet het ook goed - door alle kledingstukken met de hand te maken, wordt de invloed op het klimaat sterk verminderd en gaat de feel-good-factor door het dak.

AND DON'T FORGET ABOUT VINTAGE!

En dan hebben we het nog niet over vintage gehad. Tweedehands, vintage, ... You name it. Het feit dat je de levensduur van een kledingstuk verlengt door het van iemand anders over te nemen of eigen kledingstuks te verkopen, is ook een duurzame denkwijze. En bovendien heb je in vintage winkels vaak een enorm aanbod aan verschillende kleuren en prints. Bij Hen Hen in Beringen kan je bijvoorbeeld. Daarnaast is Cyaankali in Leuven ook een echte must visit.

Mocht je nog steeds denken dat duurzame, ethische mode enkel voor sobere zielen is? Neem dan maar eens een kijkje op het Instagram account van Tolly Dolly Posh. Deze 19-jarige enthousiasteling neemt je graag mee op reis door haar kleurrijke tweedehands kledingkast.

Zin in nog méér kleurrijk modenieuws? Laat het me gerust weten via een berichtje of via de comments onderaan dit blogartikel. Dan zorg ik daar persoonlijk voor! ;-)Liefs,Eline

Vorige
Vorige

Een donkerblauwe, luchtige jurk van SKFK

Volgende
Volgende

FAM the label — classy with a hint of sassy