Gids #1: de beste producten en tools voor kledingonderhoud

Een goed onderhoud van je kleding is een essentiële stap in de weg naar een duurzame garderobe. Je verlengt niet alleen de levensduur van al je items, je vermijdt ook onnodige verwaarlozing van stuks omdat ze er opgewold of onfris uitzien of een klein mankement vertonen. De beste producten en tools voor kledingonderhoud? Die zijn hier voor jou verzameld. En het wordt nog beter: er zijn geen grote investeringen voor nodig.

Van een ontpiller tot textielspray. Van waszakjes tot een steamer of schoenendroger. Met grote aandacht voor producten en tools die niet alleen duurzaam in gebruik zijn, maar ook lief voor jou(w huid).

Beknopte samenvatting:

Essentiële producten en tools

Nooit meer pluizen op je sweaters, sjaals en breigoed. Dit exemplaar kreeg ik zelf járen geleden van mijn mama en ik gebruik 'm heel regelmatig.

Foto © Eline Rey

Ontpiller van Steamery (vanaf € 45)

Mocht mijn huidige ontpiller er ooit de brui aan geven, is de kans groot dat ik in zwijm val voor dit esthetische toestel. Steamery heeft meerdere modellen.

Foto © Steamery

Blijkbaar is strijken volledig passé. En het klopt dat een kledingstomer een pak minder gedoe met zich meebrengt. Het voordeel aan dit toestel van Philips? Je kan er verticaal en horizontaal mee stomen.

Foto © Philips

Kledingstomer van Steamery (vanaf € 65)

Dit knappe Zweedse merk heeft meerdere type stomers in haar aanbod. De Cirrus X vind ik persoonlijk de beste verhouding hebben tussen prijs en kwaliteit, aangezien hij o.a. een pak krachtiger stoomt.

Foto © Steamery

Ken je van die oude plakbandrollers? Die kunnen niet alleen vervelend zijn, maar brengen ook afval met zich mee. Deze borstel is een duurzaam alternatief en houdt je kleding (en zelfs meubels) vrij van haar, stof, pluis en roos.

Foto © Steamery

Dit was een verjaardagscadeau van mijn tante en intussen kan ik niet meer zonder. De droogkastbal draait mee in de trommel tussen je wasgoed en schudt ze uit elkaar. Je kleding is sneller droog, wordt op een natuurlijke manier ook zachter en ruikt frisser.

Foto © Eline Rey

Jullie vragen me geregeld naar producten die lief zijn voor de wereld, maar ook voor joú. In dit wasmiddel zit geen parfum. Bovendien maakt deze formule gebruik van actieve ingrediënten die kleurvervaging tegengaan. Zelfs wanneer je meerdere kleuren in dezelfde lading wasgoed mengt.

Foto © Steamery

Het liefste wasmiddel van Ecover (€ 31,49 - voordeelpakket)

Dit wasmiddel koop ik al enkele jaren, omdat ik zot ben van de zero% formule die plantaardige, biologisch afbreekbare ingrediënten bevat, maar ook 0% parfum en 0% kleurstoffen om het risico van allergieën te minimaliseren. Het is ook dermatologisch getest.

Foto © Eline Rey

Ecologische wasstrips (€ 12,95)

Zeg maar adios tegen agressieve chemicaliën! Met deze probiotische wasstrips van het Belgische schoonmaakmerk YOKUU kun je 32 wasjes draaien. Je kunt uit verschillende geuren kiezen of voor de geurloze variant gaan die volledig parfumvrij is.

Foto © YOKUU

Kledingongelukjes kun je niet volledig vermijden. Deze vlekverwijderaar van Attitude sproei je rechtstreeks op de vlek en laat je max. 5 minuten intrekken alvorens je ze in de wasmachine zwiert. Diervriendelijk, hypoallergeen, plantaardig.

Foto © Attitude

Leer is een verfijnd natuurproduct en heeft vanzelfsprekend een milde verzorging nodig. Of het nu om handtassen of schoenen gaat, deze verstuiver zorgt ervoor dat je lang van je items kunt genieten.

Foto © Lanius

Uit onderzoek is meermaals gebleken dat we onze kleding te vaak wassen. De textielspray is een snelle manier om je kleding op te frissen tussen wasbeurten én voorkomt onnodige slijtage door je wasmachine. Geurtjes worden geneutraliseerd en verfrist. Ik ben grote fan.

Foto © Steamery

Een van mijn vroegste herinneringen is de geur van mijn kledingkast. Mijn mama koos destijds voor lavendel, maar deze zeepvlokken zijn extra lief voor iedereen. Ze zijn nl. gemaakt van natuurlijke en biologische ingrediënten!

Foto © Botma & Van Bennekom

Dit setje van kleine en grote waszakken beschermt je kleding tijdens het wassen en centrifugeren. Het voorkomt niet alleen beschadigingen aan je lingerie of ander delicaat wasgoed, maar ook je wasmachine zelf.

Foto © Brabantia

Dankzij mijn broer en lief, beide voetballers, leerde ik het concept van de schoenendroger kennen. Adios zweet en nare geurtjes! Intussen ben ik ook fan voor gewone sneakers.

Foto © ShoeFresh

Hetzelfde concept als de schoenendroger van ShoeFresh, maar een economisch interessanter alternatief. Met dit merk heb ik zelf geen ervaring, maar de online reacties waren allen positief.

Foto © ShoeDry

Deze kit omvat alle essentials voor het reinigen van al je schoenen: reinigingsspray, geurverwijderaar, waterdichtmakende spray, zachte borstel en een microvezeldoek. Eerlijk gemaakt in Duitsland.

Foto © Nae

Deze duo-kit omvat producten gemaakt op basis van plantaardige ingrediënten. Het beschermt je geliefde schoenen proactief tegen vuil en water in de oppervlaktestructuur.

Foto © BHMA Care


Podcast tip: Missie Duurzame Kleding

De tweede aflevering van mijn solo podcast 'Missie Duurzame Kledingkast' draait volledig rond kledingonderhoud. Luister je mee? Via Spotify kun je de aflevering hieronder meteen starten. Apple Podcasts luisteraars kunnen hier naar de aflevering luisteren.


Deze pagina bevat affiliate links. Als je via zo'n link een aankoop zou doen, krijgt mijn blog kleine commissie van de winkel in kwestie. Voor jou kost het helemaal niets, voor mij betekent het heel veel. Op die manier kan ik mijn blogs en tips gratis blijven aanbieden en meer tijd investeren in onderzoek zoals deze waar ook jij baat bij hebt. Win-win ♥

Vorige
Vorige

Ancré Rugs: stijlvolle, minimalistische tapijten naar m'n hart

Volgende
Volgende

Hoe onderhoud ik mijn gebreide of wollen kleding? Met een ontpiller!