Hoe beoordelen of een kledingstuk al dan niet duurzaam is? Kijk eens naar de stof!
Een van de aspecten van duurzame mode is ecologie. Ervoor zorgen dat kledij een zo laag mogelijke impact heeft op het milieu tijdens elke stap van het productieproces. Echt élke stap. Van de boeren op het veld tot het productieproces, het kleuren of afwerken van de items en de uiteindelijke verzendwijze. Wist je dat de keuze van de stof hier een hele grote rol in speelt?
Aan elk materiaal hangen voor- en nadelen als het gaat over duurzaamheid. De productie van onze kledingstukken heeft namelijk een grote impact op het milieu. Vanwege het gebruik van chemicaliën, het immense verbruik van energie, water en landbouwgrond... Maar ook vanwege de extreem grote vraag die fast fashion-ketens en de media samen creëren.
Heb je zin om kleding te kopen die minder impact heeft op mens en milieu?
Je kijkt best naar de afkomst van de grondstoffen en de vezels (daar waar de boeren hun werk doen), naar het verwerkingsproces en productieproces (daar waar textielarbeiders en naaisters hun vakmanschap tonen) én natuurlijk ook de arbeidsomstandigheden waarin deze mensen werken. Als consument is het natuurlijk niet eenvoudig om dit allemaal te achterhalen. Maar enkel aan het materiaal van het kledingstuk kan je al een goede inschatting maken inzake hoe milieuvriendelijk het item al dan niet is. De samenstelling van het kledingstuk is gelukkig makkelijk vindbaar: dit moet namelijk altijd op het kledingetiket worden vermeld.
De stof achterhalen is één ding, maar hoe kom je nu te weten of het materiaal in kwestie mens- en milieuvriendelijk is? Natuurlijk is dit geen algemene kennis. Het vergt zelfs heel onderzoek om te weten welke stof een al dan niet grote impact heeft op onze leefwereld, maakte ik een overzicht van de meest gebruikte stoffen in de mode-industrie. Elke week neem ik de tijd om je uitgebreid kennis te laten maken met één type materiaal. Van katoen tot hennep, van bamboe tot polyester, van leer tot biologisch katoen, enzovoort. Momenteel staan er 5 stoffen online in het grote stoffenoverzicht.
Eén ding wil ik je in dit artikel alvast prijsgeven: katoen en polyester zijn de grootste boosdoeners in de textielindustrie. Via Close-The-Loop leerde ik bijvoorbeeld dat 1 kilogram katoen 3800 liter water nodig heeft. Polyester mag dan een pak besparen op water (17 liter voor 1 kg), het heeft wel dubbel zo veel energie nodig als katoen en maakt gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen. Het is tenslotte een product gemaakt uit ruwe olie. De ironie? Het zijn de meest voorkomende en gebruikte materialen in de mode-industrie.
Ook leer heeft een immense impact op mens, milieu en dier. Het mag dan wel super duurzaam zijn wat betreft de levensduur van het materiaal, toch ben ik geschrokken toen ik onderzoek deed voor het blogartikel rond dit eeuwenoud product. Hier kan je het zelf lezen.
Een kleine noot voor zij die me nog niet zo goed kennen: ik ben geen opgeleid duurzaamheidsexpert. Wél een duurzame enthousiasteling. Een bewuste avonturier die door veel te lezen, documentaires te kijken, nieuwsgierig te zijn en met gelijkgestemden te praten, meer te weten komt over duurzame mode en bewuster consumeren. Hetgeen ik op mijn blog deel, komt voort vanuit mijn eigen ervaringen en ontdekkingen.