Hoe Cost Per Wear je helpt bewuster te shoppen

Duurzaam winkelen omvat zo veel meer dan alleen shoppen bij ethisch verantwoorde en milieubewuste merken. Het gaat hem niet over het vervangen van al je fast fashion kleding. Het gaat 'm in de allereerste plaats over het aanmeten van een nieuwe mindset. Een bewuste mindset die je leert dat kleding in de eerste plaats geen consumptiegoed - en dus ook geen wegwerpproduct - is. We moeten kleding koesteren, herstellen indien nodig én vooral doordacht kiezen alvorens we het item over de toonbank zwieren. Die bewuste mindset leert je ook dat je geen kast(en) vol kledingstukken nodig hebt.

Voor deze verandering ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. De vele mainstream mediakanalen én marketingcampagnes van grote merken spelen namelijk al tientallen jaren in op onze gevoelens, waardoor er een noodzaak is gecreëerd. Een noodzaak om de zogenaamde trends op de voet te volgen en zo veel mogelijk kleding (voor zo weinig mogelijk geld) te scoren. Want dat staat gelijk aan geluk, toch? Natuurlijk niet. Gelukkig ben je je hier al van bewust, anders was je dit artikel niet aan het lezen.

Alvorens ik je een eenvoudig ezelsbruggetje introduceer om bewuster te winkelen, geef ik je graag mee waarom ik dit artikel schrijf: het veelbesproken prijskaartje van een duurzaam kledingstuk. Ik kan niet anders dan toegeven dat er een steviger prijskaartje vast hangt dan de bodemprijzen die we vandaag gewend zijn van modeketens zoals H&M, Primark en Zara. Ik wil je dan ook op het hart drukken dat deze ketens niet de referentie zijn die we in ons achterhoofd willen hebben, gezien ze het verre van nauw nemen met mens en milieu.

Ben je klaar om in de toekomst betere en duurzamere keuzes te maken op het vlak van kleding? Maak dan kennis met een manier die dat eerlijke, duurzame prijskaartje in perspectief zal zetten, namelijk Cost per Wear.

Wat is Cost Per Wear en hoe kan het me helpen om duurzamer of verantwoorder te shoppen?

Alles begint bij jezelf afvragen hoeveel keer je dat kledingstuk écht gaat dragen. De super simpele theorie luidt als volgt: deel de prijs van het kledingstuk in kwestie door het aantal keer dat je denkt dat je het gaat dragen en je krijgt de ‘cost per wear’. Dát is dan de prijs die telt. Dit beetje mentale wiskunde is een geweldige manier om jezelf te sturen in de richting van een groenere levensstijl.

Cost Per Wear? Deel de prijs van het kledingstuk in kwestie door het aantal keer dat je denkt dat je het gaat dragen.

Om jullie een concreet voorbeeld te geven, neem ik je mee in mijn eigen garderobe. Enkele jaren geleden, nog voor mijn duurzame kledingmissie, kocht ik een winterjas van € 129,95 bij Zara. Na één winter begon ie op verschillende plekken helemaal op te wollen, maar uiteindelijk heb ik hem twee seizoenen lang kunnen dragen. De jas werd zo'n 80 keer gedragen, afwisselend met nog twee andere jassen die zich toen in mijn garderobe bevonden. De Cost Per Wear komt hier terecht op € 1,62.

Vorig jaar was het tijd voor de aankoop van een nieuwe winterjas. Het zou een tijdloos, duurzaam exemplaar moeten worden waarvan ik jarenlang plezier heb. Niet één of twee jaren. Echt lang. Drie maanden lang had ik mijn een lange, zwarte winterjas van Langerchen op het oog en uiteindelijk kocht ik hem ook voor €360. Het werd mijn duurste aankoop ooit, maar tegelijkertijd ook meest weldoordachte aankoop ooit. Ik kan nog niet lang terugblikken in de tijd, maar ik ga ervan uit dat ik deze winterjas (minstens!) vier jaar lang als dé jas bij uitstek beschouw en hem gemiddeld 70 keer draag per seizoen. Dan komen we uit op een Cost Per Wear van € 360 / 280 = € 1,28.

Alles begint bij je mindset

Of je dit nu heel letterlijk moet nemen? Misschien niet. Maar door het feit dat je aan dit snelle rekensommetje denkt de volgende keer je een aankoop wilt doen, maakt dat je je bewust(er) bent van een al dan niet goede keuze. De Cost Per Wear formule is tenslotte veel concreter dan jezelf afvragen "Heb ik dit echt nodig? Hangt er al iets gelijkaardigs in mijn kast? Zou ik het voldoende dragen?". Ik ga er de komende maanden alleszins mee aan de slag, want ook ik heb af en toe nog moeilijke momenten wanneer ik een mooi en eerlijk kledingstuk zie. We're all just humans, right?

Laat me gerust weten in de comments hieronder wat je van het Cost Per Wear principe denkt en of je dit zelf gaat toepassen. Benieuwd!

Vorige
Vorige

Hoe duurzaam is kleding uit EcoVero?

Volgende
Volgende

Hoe beoordelen of een kledingstuk al dan niet duurzaam is? Kijk eens naar de stof!