Fast Fashion vs Slow Fashion poll op Instagram. De resultaten!

Volg je me op Instagram? Dan is de kans reëel dat je het volgende hebt gespot: Afgelopen maandag publiceerde ik enkele mode gerelateerde polls via mijn Instagram Story. Het voornaamste doel van deze vragenreeks? Meer te weten komen over het shopgedrag van mijn netwerk. Waarom ik het resultaat op mijn blog deel, is minstens even simpel. Samen met jou wil ik gewoon even stilstaan bij de antwoorden die werden gegeven op mijn 6 modevragen. Alvorens ik de resultaten toon, wil ik de deelnemende Instagrammers oprecht bedanken. In totaal hebben iets meer dan 420 mensen deelgenomen waardoor mijn impulsieve steekproef plots toch een representatief karakter kreeg.

VRAAG 1: Ben je een wekelijksE of een maandelijkse SHOPPER?

Uit mijn allereerste vraag is gebleken dat de meerderheid (75%) maandelijks shopt. Zelf behoor ik ook tot die groep. Toch koopt 25% van de deelnemers op wekelijkse basis. Gezien we het hier over kledij hebben en niet over supermarktaankopen, vind ik dat aantal best hoog. Wat is jouw persoonlijke mening hierover? Laat het me zeker weten in de reacties!

VRAAG 2: BEN JIJ IEMAND DIE DE TRENDS VOLGT?

Een kleine 60% onder jullie meent de trends op de voet te volgen. Dat kan bijna niet anders, gezien we dagelijks ontelbaar veel prikkels krijgen via (sociale) media. Zelf ben ik iemand die op de hoogte is van de laatste trends, maar zich niet helemaal laat leiden door hetgeen dat modelabels me voorschotelen. Dat is grotendeels te wijten aan het feit dat ik niet super experimenteel ben qua kledij. Zo heb ik mezelf bijvoorbeeld nooit laten verleiden om culottes, crop tops of knee boots te dragen in het tijdperk dat menig modeliefhebber ermee over straat paradeerde. Maar natuurlijk: ieder zijn ding! 

VRAAG 3: Deed je in het verleden veel miskopen?

Ik was ongelooflijk nieuwsgierig naar het resultaat van deze vraag! Exact de helft van de ondervraagden deed meermaals een miskoop, en dat is niet weinig. Je herkent het verhaal wellicht al: op het moment van de aankoop lijkt het altijd een goed idee, maar eigenlijk weten we diep vanbinnen dat het kledingstuk dat je op het oog hebt, weleens een misser kan zijn. En tijdens de solden is de kans dat we impulsaankopen doen nog véél groter. Hoe voorkom je dit dan? Stel jezelf genoeg vragen: Past het stuk überhaupt bij jouw smaak, lichaamsvormen en uiterlijk? Draag ik dit over 2 jaar nog? Kan ik het combineren met wat ik al heb? Good luck! :-)

VRAAG 4: Kwaliteit boven kwantiteit of kwantiteit boven kwaliteit?

Jullie kozen massaal voor kwaliteit boven kwantiteit. 74% om exact te zijn. Zelf zit ik ook zonder twijfel in team kwaliteit. Alvorens ik een kledingstuk over de toonbank schuif, inspecteer ik het meermaals van binnen tot buiten. Een stof die snel versleten is? No, thanks! Maar volgens mij heeft het woord 'kwaliteit' voor iedereen een andere betekenis. Wanneer we het resultaat van de vijfde vraag bekijken, moeten we logisch reflecteren en vooral eerlijk durven zijn met onszelf...

VRAAG 5: Ben je een eco shopper of een fast fashion shopper?

In vergelijking tot de vorige vraag bekomen we hier een opvallend en tegelijkertijd tegenstrijdig resultaat. Daar waar de deelnemers bij de vorige poll massaal voor 'kwaliteit boven kwantiteit' kozen, krijgen we bij deze vraag een heel andere visie. Maar liefst 75% gaf aan om een fast fashion shopper te zijn. Wat eigenlijk niet vergeten mag worden, is dat 'wegwerpmode' een andere benaming voor fast fashion is. En dus bijna nooit van voortreffelijke kwaliteit. 25% van de ondervraagden geeft aan een eco shopper te zijn en denkt nu al bewust(er) na over de aankoopkeuze's die hij of zij maakt.

vraag 6: Heb je er ooit ECHT over nagedacht om 100% eco / duurzaam te GAAN?

Uiteindelijk komen we met deze vraag tot een kleine conclusie van mijn Instagram fashion polls. 45% van de deelnemers overwegen een 100% duurzame kledingkast. Het resultaat toont nu al aan dat niet iedereen de fast fashion ketens breinloos volgt. Maar ben jij ook klaar om volledig duurzaam te gaan?

EN WAT IS HET VERVOLG?

Ik heb deze polls natuurlijk niet zonder reden gelanceerd. Binnenkort neem ik je heel graag mee naar een vervolgverhaal. Een verhaal waarbij het spontaan begint gaan te kriebelen in mijn buik. Laten we het houden op gezonde zenuwen, want heb dit jaar namelijk één doelstelling voor ogen: mijn kledingkast geleidelijk aan volledig duurzaam maken.

De reacties die ik op mijn polls heb ontvangen, hebben enkel bevestigd dat ik het er gewoon op moet wagen. Denk jij er ook over na om volledig duurzaam te gaan of vrees je dat het een dure bedoening zal worden? Ben je benieuwd of het een succes- of een flopverhaal wordt? Houd mijn blog of Instagram nauw in de gaten!

Liefs,Eline

Fotografie (header) door Elke Wendrickx.

Vorige
Vorige

Goodbye fast fashion. Hello slow fashion closet!

Volgende
Volgende

Aymara, breigoed naar mijn hart