Van ongebruikte mannenhemden naar one-of-a-kind kleding: dat is dble.v

Dat de tijd vliegt is een understatement. Drieënhalf jaar geleden begon ik me te verdiepen in verantwoorde mode. Het leukste aan die leerrijke rit? Dat zijn de ontmoetingen. In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn het dus niet alleen de kleren die met álle aandacht gaan lopen, het zijn de mensen achter de labels die mijn hart stelen met hun mooie missies. Zo ook Véronique Vandewalle, oprichtster en ontwerpster achter het jonge Belgische label dble.v, verwijzend naar haar initialen. Maak in dit blogartikel kennis met haar mooie merk en de fonkelnieuwe denim capsule collectie.

Via een master in Beeldende Kunsten aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten naar een job als zelfstandig grafisch ontwerpster en opleidingen in naaitechnieken en maatwerk, vond Véronique de weg naar haar roeping. In 2019 lanceerde ze namelijk haar hoogsteigen verantwoord modelabel dble.v. "Eentje met een hoekje af", zoals ze het zelf zo mooi verwoord. Ik viel in zwijm voor haar missie én oog voor detail.

Waar het allemaal begon? In 2018 organiseerde een kennis een kledinginzamelactie om naar Senegal te sturen. Véronique dook in haar kleerkast en selecteerde heel wat items die niet meer werden gedragen. Het enige waar ze moeite mee had, was het opsturen van sommige hemden van haar man. Dat bracht haar op een idee. Ze transformeerde enkele exemplaren in blouses voor zichzelf en na heel wat positieve commentaren is de rest geschiedenis.

Upcycling met een hoekje af

Met haar kledinglabel dble.v wil Véronique de consument aanmoedigen om bij voorkeur kleding aan te kopen die de uitputting van natuurlijke hulpbronnen vermijdt. Door het upcyclen van bestaande kledingstuks (in haar geval hoofdzakelijk mannenhemden) reikt ze de hand om hier samen het verschil in te maken. Bovendien moedigt ze ook lokale en ambachtelijke productie aan. Ze ontving niet voor niets het Handmade In Belgium label, waarbij Unizo de makers van authentieke en ambachtelijke Belgische kwaliteitsproducten in de kijker zet.

Véronique creëert met dble.v minimalistische silhouetten die minutieus worden afgewerkt en het hele jaar door gedragen kunnen worden. Kleding die de tand des tijds zal doorstaan, maar die je nooit beu zult geraken omwille van hun unieke karakter. Oorspronkelijke voorkanten worden achterzijdes en speelse details zitten in elk kledingstuk verwerkt. De Babette jurk die ik draag is hier een beeldschoon voorbeeld van!

De oprichtster is trouwens a woman who does it all. Van het maken van modellen en het tekenen van basis- en knippatronen tot prototypes en het uiteindelijk afgewerkte product. Al mogen we Eulaly, haar dochter, zeker niet vergeten vermelden. Ze support haar moeder niet alleen achter de schermen, je zult haar op de webshop alle knappe creaties zien showen. De max, vind ik dat! (lees verder onder de foto's)

Denim als fonkelnieuwe basis voor de nieuwe capsule

Deze zomer staat in teken van denim. Laat dat net iets zijn waar ik in mijn kast vooral veel onderstukken van heb. Er is geen enkele denim jurk, rok of blouse meer in mijn leven... Tot nu! En wat voor een topstuk. Het silhouet van de jurk valt lekker oversized – exact hoe ik het graag heb – en de afwerking is lang niet vergelijkbaar met de kleding die je in een conventionele winkel vindt: topnotch. Gezien mijn kleine gestalte maakte Véronique de jurk 12 centimeter korter. Vind ik geweldig, omdat je zo écht tot een stuk komt dat op je lijf geschreven is. Hopelijk vind je hem net zo leuk als ik? De duidelijke maattabel vind je trouwens hier.

En dan is er nog een unicum! Er werden niet enkel blouses en jurken gecreëerd voor deze fonkelnieuwe capsule collectie. Voor het eerst ooit ontwierp ze ook rokken en debardeurs. Neem zeker een kijkje op hun website, want de dubbelzijdige rok, die je dus op twee manieren kunt dragen, vind ik ook een regelrechte winnaar.

Unieke, minimalistische silhouetten die minutieus worden afgewerkt.

Kan dble.v iets met mijn ongedragen mannenhemden?

Dat was een van de vragen waarmee ik zelf ook zat, want het is heel mooi dat je je ongebruikte kledingstukken het tweede leven wil geven dat ze verdienen. Omdat dble.v hoogwaardige kwaliteit met stip op nummer één zet voor de dragers van haar toekomstige kleding, selecteert ze haar grondstoffen heel zorgvuldig. Ze kan niet zomaar met eender welk mannenhemd aan de slag en voor die duurzame visie heb ik enkel respect. Mocht het in de toekomst mogelijk zijn om wel stuks aan haar merk te doneren, dan houd ik je via mijn blog en Instagram op de hoogte.

Momenteel zijn de kledingstukken enkel en alleen via de webshop te koop. De dames achter dble.v en ik zouden het fantastisch vinden mochten we hen binnenkort in de winkelrekken van een lokale boetiek met oog voor verantwoorde mode terugvinden. Ben of ken je de eigenaar van een lokale kledingwinkel die zulke unieke mode omarmt? Je kan hier contact opnemen.

Foto's door Elke Wendrickx.

Vorige
Vorige

5x wondermooi linnen beddengoed van Yumeko

Volgende
Volgende

Tips om Mei Plasticvrij tot een goed einde te brengen