Vinted tips: bewust kleding winkelen zonder verleidingen
In mijn recent opiniestuk over Vinted, kwam ik tot de conclusie dat ons eigen gedrag het platform al dan niet duurzaam maakt. Tweedehandsplatformen zijn een geweldige facilitator om kledingverspilling tegen te gaan, maar ze kunnen tegelijkertijd ook koophonger aanwakkeren. Daarom verzamel ik in deze blog een handvol praktische tips om slim om te gaan met Vinted. Zodat jij de balans tussen geweldige kledingvondsten en onnodige impulsaankopen kunt bewaken.
Vinted tips voor wanneer je zelf koopt
Doe aan garderobeplanning. Kijk eerst kritisch naar wat je al hebt en bedenk je hoe nieuwe items in je bestaande garderobe passen. Of niet. Dit helpt je om gerichte aankopen te doen die bij je noden (en stijl) passen.
Stel een verlanglijst op. Vooraleer je aan het shoppen gaat, maak je best een lijst van kledingstukken die je écht nodig hebt (voor jezelf, voor je kinderen, ...). Dit helpt je gefocust te blijven en impulsieve aankopen te vermijden.
Bepaal vooraf je budget. Ook het bepalen van een realistisch budget doe je best vóór je je zoekopdracht op Vinted ingeeft. Want de prikkels van het platform en het gevoel van exclusiviteit kunnen je eigen financiële grenzen doen vervagen.
Check of er een lokale optie is. Het wordt je vandaag verdorie gemakkelijk gemaakt: vanachter je smartphonescherm, luilekkerend in de zetel, kun je gewoonweg beginnen winkelen. Vergeet niet dat er ook een lokaal en fysiek tweedehandsaanbod is. Misschien zelfs bij familie of vrienden. Het is mooi als je eerst deze opties overweegt.
Gebruik filters en zoekopdrachten. Oké, nu mag je de applicatie erbij nemen ;-). Maak gebruik van de filters om gericht te zoeken naar de items die je nodig hebt. Dit bespaart tijd en helpt voorkomen dat je wordt afgeleid door andere verleidelijke aanbiedingen.
Twijfel? Slaap er eens een nachtje over. Twijfelen duidt meestal op het feit dat je beter niet tot de aankoop overgaat. Dat ervaar ik zelf toch zo. Neem afstand en slaap er op z'n minst een nachtje over.
Kijk naar de kwaliteit of vraag meer informatie. Besteed voldoende aandacht aan de staat van het item, de materialen en de verkoopinformatie. Er is zodanig veel kleding van fast fashionketens op het platform te vinden, waarbij de kwaliteit sowieso al vraagtekens oproept. Durf kritisch te zijn en aarzel niet om de verkoper extra info of beeldmateriaal te vragen.
Ben je gevoelig aan koopimpulsen? Stel een limiet. Het is al een kleine overwinning als je je gevoeligheden kent. Stel vooraf maximum aantal items in dat je wilt kopen. Indien nodig per maand. Dit helpt je om je aankopen onder controle te houden en overconsumptie te voorkomen.
Vinted tips voor wanneer je verkoopt
Vraag jezelf af of er een andere, betere bestemming is. Alvorens je jezelf op Vinted stort, vraag jezelf af of er een betere bestemming is dan Vinted. Ook al gaat het maar over een deel van je kleding. Het is nog steeds beter om lokale opties te overwegen dan je items een tweede leven te geven in pakweg Frankrijk of Spanje. Daar zijn zowel verpakkingen als transport voor nodig.
Zorg voor eerlijke beschrijvingen. Wees niet alleen gedetailleerd, maar vooral eerlijk in de beschrijvingen van de items die je verkoopt. Vermeld eventuele gebreken of slijtage om teleurstelling bij de koper te voorkomen en hen een realistisch beeld te geven van wat ze kunnen verwachten.
Kwaliteit boven kwantiteit. Ook hier duurt eerlijkheid het langst. Verkoop alleen items die nog in goede staat zijn. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit, en bied alleen items aan waar je zelf nog plezier aan zou kunnen beleven als je ze zou kopen. Zo draag je rechtstreeks bij aan het
Maak duidelijke foto's. Dat spreekt misschien voor zich, maar is niet altijd het geval. Zorg voor heldere en goed belichte foto's van de items. Het liefst vanal bij daglicht gefotografeerd. Dit geeft potentiële kopers een duidelijk beeld van de staat en het kledingstuk zelf.
Kies eerlijke prijzen. Zeg ik nu weer eerlijk? Het doel is niet om de hoogst mogelijke prijs te vragen, maar om een redelijke prijs te bieden die zowel jou als de koper tevreden stelt. Ga ook niet aan bodemprijzen verkopen, want dan werk je overconsumptie in de hand.
Herbruik dozen en verpakking. Om het gebruik van wegwerpverpakkingen te verminderen, kies voor je tweedehands verkopen uitsluitend voor herbruikbare zakken of kartonnen dozen.
Als je echt het verschil wilt maken, geef info over onderhoud. Geef tips over hoe de koper het item het beste kan onderhouden om de levensduur te verlengen. Dit stimuleert het verder soigneren van je dierbare kledingstuk.
Overweeg donatie. Het is veelvoorkomend: je post een reeks kleding op Vinted, maar een deel blijft onverkocht. Maandenlang. Overweeg op een bepaald moment je kleding aan een goed doel te doneren in plaats van het weg te gooien of in je garderobe te laten hangen.
Wat jullie over Vinted denken
Via Instagram polste ik naar het gebruik en ervaringen van mijn community en daar kwamen enkele fijne reacties op. Aangezien we allen individuen zijn met verschillende gewoonten, waarden en missies vind ik het verhelderend om je een greep uit de comments te tonen. Laat je inspireren door je medemens:
"Ik verkoop op regelmatig basis maar koop zelden. Ik verkoop, maar probeer een eerlijke prijs te krijgen en niet toe te geven aan de ´ik-wil-een-duur-merk-kopen-voor-een-fractie-van-de-vraagprijs´ mensen. Je merkt dat de cultuur op vinted ook niet echt oké is, want mensen willen zo weinig mogelijk betalen om toch maar veel te kunnen kopen. Ik koop zelden tot nooit omdat ik schrik heb dat het toch niet gaat passen en ik het dan zelf moet verkopen.. Als ik iets zou kopen, dan kies ik voor schoenen van merken waar ik de maten van ken." - @marie.jolie
"Ik verkoop én koop via vinted. Interieur verkoop en koop ik via marketplace. Ik kocht net nog een ‘nieuwe’ kast voor de winkel via marketplace. Ik zoek wel heel gericht en bewust naar iets. Bv witte jeans of zwart jasje of rotan kast. Iets wat in mn garderobe ontbreekt of iets vervangen dat kapot ging. Ik zou wel meer energie in de verkoop kunnen steken." - @purpose.accessories
"Leuk! En tof dat je ‘t onderzoekt. Ik koop en verkoop af en toe op Vinted. Voordeel: je kan gericht zoeken naar je item. Veel zoekfuncties. Nadelen vind ik: soms wat veel gedoe voor een nonchalant mens als ik. Én het barst er van afschuwelijke merken zoals Shein etc, zoiets is nooit duurzaam voor mij, zelfs niet tweedehands. Ook veel verkopers / kopers uit het buitenland, zou toffer zijn als het gewoon Nederland - België was. Het voelt niet duurzaam als je iets moet opsturen naar Spanje." - @studionest.be
"Boeiend!!! Ik verkoop heel af en toe op vinted en koop geregeld, maar nooit impulsief.. (dan ben ik soms wel eens te laat en is het verkocht maar ja) ik zoek ook heel gericht via de zoekbalk naar dingen die ik ‘nodig’ heb" - @sabsjulie
Podcast tip: Missie Duurzame Kledingkast
In mijn solo podcast "Missie Duurzame Kledingkast" neem ik je mee op duurzame modereis, want 6 jaren geleden besliste ik geen fast fashion meer te kopen. Je krijgt inzicht in mijn hoofd en in de modewereld, je wordt overspoeld met praktische tips en persoonlijke ervaringen... zodat jij met vertrouwen kan bouwen aan je eigen bewuste garderobe. Op jouw tempo. En volgens jouw principes. Veel luisterplezier! Hier vind je trouwens alle shownotes.