Hoe shop ik duurzame kleding voor jonge kinderen?

Hoewel ik zelf geen kleine spruiten heb rondlopen, ben ik wél op de hoogte van enkele zorgen van (toekomstige) ouders. Twee in het bijzonder: ze kosten een fortuin én ze groeien als kool. Voor je het goed en wel beseft is je kind uit zijn of haar fonkelnieuw ensemble gegroeid. Vaak na slechts een paar keer dragen. Pijnlijk, nietwaar? Voor je portemonnee én voor de planeet. Net daarom schotel ik je vandaag tips voor rond verantwoord(er) en duurzaam kleding kopen voor kinderen.

In de komende paragrafen geef ik je een heleboel praktische tips waarmee je aan de slag kan. Het is natuurlijk geen exacte wetenschap. Daarom raad ik je aan een combinatie van tips toe te passen die voor joú het best aanvoelt. Al blijft de meest betaalbare en duurzame manier van kleding kopen voor kinderen - net als bij volwassenen - tweedehands. Dat kan dan ook niet anders dan mijn eerste tip worden. Veel leesplezier!

1. (Ver)koop tweedehands

Kinderkleding heeft een nóg kortere levenscyclus dan kleding voor volwassenen. Ze groeien als kool waardoor ze, sneller dan je denkt, een nieuwe maat nodig hebben. Vandaag is tweedehandskleding hotter dan hot. De drempel is een pak lager dan pakweg tien jaar geleden. Het is dan ook een echte goudmijn voor ouders met kinderen, gezien er enorm veel kwalitatieve stuks in de omloop zijn. Stap niet alleen in the game om zelf geld te besparen, maar ook om andere ouders te plezieren door jouw aangekochte items het tweede leven te geven dat ze verdienen. Ik besef goed dat er wat tijd kruipt in het online zoeken en/of plaatsen van artikelen, maar ik beloof je... It's at least worth the try!

Ook bij ons zijn er leuke tweedehands(web)winkels voor kinderen, waaronder Find Joys van de Limburgse Joyce. In haar webshop kun je preloved gelukjes voor baby's en kinderen vinden. Ook bij Finn & Julia van Melanie kun je je preloved slag slaan. Beide webwinkels hebben ook een aanbod verantwoorde accessoires en verzorgingsspullen.

Do's: Er bestaan verschillende platformen waarop je kinderkleding kan (ver)kopen. Denk maar aan bovengenoemde Little Rebels, Vinted, Facebook Marktplaats, Instagram profielen, plaatselijke rommelmarkten en méér. Als het kan, wacht je best niet te lang met het verkopen van je kinderkleding. De waarde van een kledingstuk uit een recent seizoen (ja, helaas) zal je meer opbrengen dan een item van enkele seizoenen geleden. Het is trouwens ook leuk om te ruilen of verkopen aan vriendinnen met kinderen. Hoe lokaler er wordt gehandeld, hoe beter. Ook wanneer je kleding doneert.

Don'ts: Heb niet de reflex om kleding die je niet meer aandoet, in de eerste kledingcontainer die je tegenkomt te zwieren. Al zeker niet wanneer de kleding nog draagbaar is. Die wordt vaak getransporteerd naar landen buiten de EU, zoals Afrika en Oost-Europa. Er wordt gezegd dat hier behoefte is aan goede tweedehandskleding, maar door massaconsumptie en wegwerpmentaliteit is er ook daar een overaanbod. Het probleem wordt letterlijk verplaatst. Ook kringwinkels zijn in tegenstelling tot wat we denken niet altijd een goed idee. Ook daar wordt men vaak overspoeld door ongedragen kleding en wordt het surplus evenzeer naar het buitenland geëxporteerd. Alvorens je die beslissing maakt, zorg ervoor dat je met de kring- of tweedehandswinkel hebt gesproken en weet of er al dan niet nood is aan extra kleding.

Doneren aan een initiatief tegen armoede? Wanneer je geen centje hoeft te verdienen en liever lokale gezinnen of jongeren in armoede ondersteunt, dan is dat een wondermooie keuze! Ik denk aan Stichting Babyspullen, Kledingpunt.be, maar ook het Netwerk tegen Armoede: een overkoepelende organisatie van 58 verenigingenwaar armen het woord nemen in Vlaanderen en Brussel.

2. Koop bij duurzame en/of lokale kinderkledinglabels

Wist je dat kinderarbeid en mensenuitbuiting anno 2021 nog altijd bestaat? En dat er enorm veel grondstoffen, energie en chemicaliën worden gebruikt voor onze kleding? De textielindustrie, waarvan de wortels vaak in derdewereldlanden liggen, is een pak minder koosjer dan we denken. We mogen onze ogen er niet voor toeknijpen, want net als je eigen kinderen wens je elk ander kind het beste. Lees verder en leer (lokale) merken en winkels kennen diens kleding op een mens- en/of milieuvriendelijke manier werd vervaardigd:

  • Mamazoet.be: met grote zorgvuldigheid stelt Laura haar aanbod kinderkleding en accessoires samen. De merken ze zijn niet alleen milieuvriendelijk, ze hechten ook groot belang aan eerlijke productie.

  • Veja: dit Franse schoenmerk is helemaal ingeburgerd in ons land. Het voorziet zowel kleine als grote voet van verantwoorde hippe sneakers. Het merendeel is zelfs vegan. En ohja, velcro is ook van de partij!

  • Little Indians: een label voor kids van 0 tot 8 jaar van onze Noorderburen. Ze kiezen uitsluitend voor biokatoen omwille van de zachtheid, fijne pasvorm en het draagcomfort.

  • Hejsan Hoppsan: betaalbare Scandinavische kinder- en tienerkleding die ik via het platform COSH leerde kennen. Verwacht je aan originele prints en silhouetten vervaardigd uit biokatoen.

Eerlijke kleding, ook wel fair fashion genoemd, is kleding die geproduceerd wordt onder goede omstandigheden: van de boeren op het veld tot de arbeiders in de fabrieken.

Milieuvriendelijke kleding is kleding gemaakt uit materialen die een lage impact hebben op het milieu en waarbij zo min mogelijk chemicaliën worden gebruikt tijdens het productieproces. Goed voor de planeet, maar ook voordelig voor je kinderen. Als je weet dat de huid ons grootste orgaan is, kies je liever voor zacht biokatoen of bamboe dan polyester of acryl die kleine microplastics afgeven. Lees hier meer over de verschillende begrippen.

3. Overweeg het huren van kleding

Er bestaan vandaag niet alleen kledingbibliotheken voor volwassenen, ook voor kinderen kan er worden uitgeleend. Net als een bib voor boeken koop je niet, maar huur je items voor een bepaalde tijd. Zo bespaar je een grote som geld én hoef je minder te consumeren. Neem nu het Belgische Hulaahoop, zij werken als volgt:

  1. Kies het aantal outfits: bepaal of je altijd nieuwe of zo goed als nieuwe kinderkleding wilt ontvangen. Kies het aantal outfits per kind. Op basis van jouw kledingsmaak gaat Hulaahoop aan de slag.

  2. Ontvang kleding en geniet: je ontvangt volledige outfits bestaande uit drie kledingstukken per outfit. Wil je zelf je outfits samenstellen? Ook dat kan. Check hiervoor hun Facebook-pagina.

  3. Wissel aan de deur: staat het volgende seizoen voor de deur of groeit je kiddo als kool. Dan geef je simpelweg een seintje en stelt het team van Hulaahoop nieuwe outfits samen.

  4. En Hulaahoop verder: je kunt kleding blijven wisselen tot en met maat 92. Uiteraard worden alle items in de omloop zorgvuldig gereinigd.

Deze circulaire aanpak is een hele verantwoorde keuze. Om verschillende redenen. Hierdoor heb je alleen nog kinderspullen in huis voor de fase waarin het kleintje zich bevindt. Vaarwel wegwerpmentaliteit, hallo deeleconomie!

Zoals ik eerder in het artikel al aangaf is verantwoord winkelen geen exacte wetenschap. Je kiest zelf welke tips je al dan niet toepast en welke manier van consumeren - of zeg maar consuminderen - je wilt toepassen. Hopelijk heb ik je voldoende handvaten aangereikt om in de toekomst meer verantwoorde keuzes te maken. En het best van al? Je steunt er vaak de lokale economie mee. Laat me via de comments onderaan, of via Instagram, zeker weten wat je van dit artikel vond!

Liefs,

Eline

Vorige
Vorige

Een persoonlijke terugblik op 6 jaren zonder fast fashion

Volgende
Volgende

Vinted tips: bewust kleding winkelen zonder verleidingen