6 x duurzame geschenken bij lokale ondernemers

Over één ding is iedereen het eens: de nakende feestdagen zullen er anders uitzien dan ooit tevoren. Hoewel we nu met zekerheid weten dat we niet kunnen vieren met al onze geliefden, laten we de goede moed erin houden. Want één ding verandert niet: je familie en vrienden mogen ook dit jaar eens extra in de watten worden gelegd. Net om die reden geef ik je vandaag wat inspiratie: 6 duurzame geschenken om te scoren bij je geliefden. Veel ontdekplezier!

1. Geef de Conscious Shopping Gift Card als cadeau

Met de duurzaamste cadeaubon van 't land ontdekt de ontvanger niet zomaar een reeks leuke winkels in eigen land, het zijn voorál winkels met een mooie missie. Van duurzame mode, cosmetica tot lifestyle boetieks. Wat mij betreft het ideale cadeautje om vrienden of familie aan te zetten tot een bewuste(re) levensstijl. Handig om weten: de gift card is voor één jaar geldig en kun je spenderen bij een ruim aanbod fysieke winkels in België. Ontdekken welke lokale ondernemers deelnemen? Ga naar de shopping gids en vink bij type store de 'COSH! gift card' aan.

Prijzen: volledig naar keuze.

COSH cadeaubon
Foto © COSH

2. Giftbox van The Favour Studio

The Favour Studio is het geesteskind van de Belgische Céline. Het is een online cadeauwinkel die gepersonaliseerde geschenkboxen aanbiedt. Elke box is gevuld met zorgvuldig uitgekozen, onafhankelijke merken die allen een streling voor het oog zijn. Dit cadeau-idee is trouwens zo ontworpen dat ze rechtstreeks bij je bestemmeling kunnen worden afgeleverd, met joúw persoonlijke boodschap op een handgeschreven kaartje. Extra handig in tijden van corona, nietwaar? Je hebt de keuze tussen een vast aanbod, maar kan ook volledig zélf een box samenstellen (keitof!).

Prijzen: tussen € 30 en € 118.

3. Koop een cadeaubon van een lokale fotograaf

Hoe leuk is het om een fotoshoot cadeau te krijgen van je gezin, met je partner, van je kinderen en/of je huisdier? Of gewoon lekker van jezelf, als je bijvoorbeeld een zaak runt en professioneel beeldmateriaal wilt. Denk ook aan zwangere vriendinnen die hun mooie buik óf de komst van het babytje willen vastleggen. Een geschenkbon voor een fotoshoot, da's echt scoren. Zelf kan ik je mijn eigen fotografe en vriendin Elke Wendrickx aanraden voor ál het bovenstaande. Ze werkt voornamelijk in volgende provincies: Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Natuurlijk kun je ook je favoriete lokale fotograaf een hart onder de riem steken. Support your local creatives!

Prijzen: tussen € 100 en € 750. Afhankelijk van fotograaf en van de uren tijd die erin worden gestoken.

4. Doe eens een creatieve workshop cadeau

Het is je misschien al opgevallen. Zelf ben ik absolute liefhebber van belevingen. Om cadeau te geven, maar ook om zelf te ontvangen. Belevingen zijn naar mijn gevoel net dat tikkeltje specialer, nietwaar? Zo ook het schenken van een workshop. Er zijn letterlijk honderden workshops die wekelijks (in een iets normalere wereld) in ons Belgenland worden georganiseerd. Zelf had ik recent een workshop op de agenda staan bij The Story Box in Heusden-Zolder (Limburg), maar ie is gecanceld vanwege de verstrengde maatregelen. Ik kijk ernaar uit om de workshop in het voorjaar van volgend jaar te kunnen volgen.

Prijzen: gewoonlijk tussen € 50 en € 125. Afhankelijk welke workshop en bij welke organisatie je deze wilt doen.

5. Geef eens een écht fair juweel

Wist je dat er op elk continent goud wordt gewonnen, behalve op Antarctica? Goudwinning is een gigantische industrie waar 20 miljoen mijnwerkers afhankelijk van zijn om te kunnen (over)leven. Charlotte Feryn, de bezielster van frank x daisy gelooft dat duurzaamheid, luxe en transparantie hand in hand moeten gaan. Voor haar gouden juwelen vond ze een transparante goudleverancier: Fairmined, een zekerheidslabel dat goud verzekert van verantwoorde ambachtelijke en kleinschalige mijnbouworganisaties. Neem eens een kijkje in hun webwinkel. Zelf zou ik niet weten wat kiezen, gezien het stuk voor stuk práchtexemplaren zijn. #help

Prijzen: tussen € 60 en € 500.

6. Koop geen cadeaus, maar steun een goed doel

Of je kunt het dit jaar over een volledig andere boeg gooien. In elke familie zijn er mannen en vrouwen die geen specifieke cadeauwensen hebben. Je kunt met het cadeaubedrag dan een goed doel steunen en er een symbolische oorkonde van maken. Oxfam Paktuit is daar trouwens een mooi voorbeeld van. Je kunt en kant-en-klaar digitaal cadeau kopen voor je geliefde. Bijvoorbeeld een kip of een geit, die beide symbool staan voor hun landbouwprojecten. Of een babykit, waarmee je de hygiënische pakketten steunt die Oxfam verdeelt na een bepaalde noodsituatie in een arm land. Het voelt goed om goed te doen voor zij die het écht nodig hebben, nietwaar?

Prijzen: tussen € 8 en € 70

Ik hoop van harte dat ik je met bovenstaande 6 tips voldoende inspiratie heb kunnen geven om je naasten een waardevol en/of lokaal geschenk te geven. Welk van de cadeau-ideëen zou je zelf het leukst vinden om te ontvangen? Laat het me zeker weten in de comments onderaan!

Natuurlijk zijn er nog een pak meer Belgische merken en winkels die ik voor de volle honderd procent de moeite waard vind. Denk maar aan: Mieke Dierckx (handtassen), CÎME (natuurlijke skincare), LNKnits (fairtrade luxe sjaals), Paplou (Belgische en eco mode) Wasted (kleding uit restmateriaal), Véronique Sneyaert (gepersonaliseerde juwelen), FAM the label (eerlijke kleding), Ekodette (eco webshop), Unit14 (interieurdesign), Wearable Stories (eerlijke kleding), XLBoom (interieur) Belle Callie (eerlijke juwelen), BOSSY (magazine), Evi Radoes (keramiek), Petit Pourri (mooie herinneringen), Studio Ama (eco mode), kstmzed (eco mode) en ik vergeet er wellicht véél meer.

Liefs,
Eline

Vorige
Vorige

Wat zit er in mijn favo (home) office bag?

Volgende
Volgende

12 prangende vragen aan Jenny, de Sustainability Director van Monki