De mooie missie van webwinkel mAke

Hoewel de fast fashion industrie over het algemeen een gigantisch negatieve impact heeft op mens en milieu en ook de beautywereld nog vaarwel moet zeggen tegen een overvloed aan chemische additieven... Tóch zijn er alternatieven. Goede alternatieven. Anno 2022 zijn er het er zelfs een heleboel. Elke week leer ik wel een nieuw platform of label kennen dat zich inzet voor een schone, gezonde, rechtvaardige en/of groene wereld. Een deel van die ontdekkingen belanden in de 'mooie merken'-rubriek van mijn blog. Met dit artikel voeg ik een Limburse webshop en pop-upwinkel toe aan de reeks. Maak kennis met mAke!

De Limburgse Anke Stienen is het brein achter mAke - een Belgische webwinkel die enkel beauty- en modemerken met een hart vertegenwoordigt. Met andere woorden: ze selecteert bewust labels die cruelty free zijn, diens producten geen nasties bevatten, die met respect voor mens en milieu te werk gaan én wanneer het kan: die zo dicht mogelijk bij huis gevestigd zijn. Een denkwijze die ik enkel kan steunen.

Gezien ikzelf een echte fair fashion en clean beauty enthousiast ben, dook ik enkele weken geleden meteen in haar weldoordachte webshop. Ik kwam tijdens mijn zoektocht enkele bekende merken tegen zoals het Belgische Cîme skincare (met de beste crèmes) en het Nederlandse modemerk J-LAB3L (met wondermooie jurken). Maar tegelijkertijd leerde ik ook een heleboel nieuwe merken kennen. Een daarvan is Joik Organic, waarvan ik het oogserum nu dagelijks gebruik. Een andere nieuwe ontdekking is het make-up merk Neve Cosmetics, waarbij ik vanaf de eerste dag verknocht ben aan hun minerale oogschaduw.

3 vragen aan oprichtster Anke Stienen

1. Als ik het niet mis heb, was je vroeger net zoals ik een fast fashion shopper. Wat is voor jou het keerpunt geweest om bewuster te kopen en om mAke op te richten?

Ja, vroeger kon je me zéker een shopaholic noemen. Alles moest ik hebben, want ik had zogezegd nooit iets om aan te doen. Het bewuster shoppen is een beetje met de leeftijd gekomen. Er was minder budget vrij voor kleding en dan ging ik automatisch "recycleren" uit eigen kast. Ik ben trouwens enorme fan van de Kringloopwinkel (altijd al geweest) en alles wat een beetje retro of vintage is. Daarnaast zag ik mijn vriend, een jaar of twee geleden, in de winkel plots naar de kledingetiketten kijken. En ik vroeg hem: wat doe jij nu? "Controleren waar de stuks gemaakt zijn", was zijn antwoord. "Want je wil toch niet dat kinderen worden mishandeld om jouw kledingstuks te maken?". Vanaf dat moment maakte ik de échte klik en ben ik alternatieven gaan zoeken. 

2. Aan welke voorwaarden moeten de mooie merken voldoen om in je mAke webshop te mogen belanden?

Als het dan gaat om welke merken in de webshop mogen belanden, dan ben ik über streng! Want er zijn veel voorwaarden: cruelty free, zo lokaal mogelijk, geen rotzooi, geen schade voor de planeet, geen schade voor de gebruiker, geen schade aan de mensen die het maken. En ook daar moet ik soms de spanning een beetje loslaten om het haalbaar en betaalbaar te houden. Ik wil het namelijk ook nog toegankelijk houden voor iedereen en soms horen daar al eens toegevingen bij. Denk bijvoorbeeld aan mijn regel rond "geen productie buiten Europa". Als je dan een verhaal hoort zoals dat van A Beautiful Story, die in Nepal enkel vrouwen te werk stellen zodat ze wat onafhankelijker worden en voor zichzelf kunnen zorgen... Ja, dan smelt mijn hart en weet ik dat ik iets milder mag zijn in “mijn regeltjes". Je mag er dus zeker van zijn dat achter elk product de nodige screening zit, dat het verhaal grondig gecheckt is en dat de producten eerst door mezelf worden getest. Zo kunnen we samen bijdragen tot een mooiere wereld.

Naar de webshop

3. Je bent een veelzijdige vrouw! Ik ontdekte op je sociale media dat je ook stylings en make-up doet voor fotoshoots, maar óók voor zij die een workshop wensen. Doe je dat al lang?

Haha, dat klopt! Ik durf mezelf wel eens voorstellen als “veel”. In 2018 ben ik afgestudeerd als Fashion Stylist en ben toen vrijwel meteen zelfstandige in bijberoep geworden om dit te kunnen uitoefenen. Ik ben dus al 2 jaar fashion styliste, maar ook al 1,5 jaar afgestudeerd als make-up artist. Dat is nog niet super lang, maar ik heb er wel echt mijn ding in gevonden. Ik vind het fantastisch om stylings te doen, maar misschien vind ik het nog fijner om een kleur- of stijlanalyse te doen en mensen te helpen hun eigen schoonheid te (her)ontdekken. Daarnaast geef ik ook make-up workshops waarin ik probeer om mijn enthousiasme rond specifieke producten over te brengen. Maar ook met eenvoudige tips de tools te geven om een mooi make-up aan te brengen en de beste kanten van je gelaat te benadrukken. 

Anke Stienen? Da's een vrouw naar mijn hart! En haar webshop, daar valt veel leuks en moois (in alle betekenissen van het woord) te ontdekken.

Meer leuke labels en webshops ontdekken?

Dat kan hier, in de Mooie Merken rubriek!

Vorige
Vorige

Een duurzaam interieur, bestaat dat?

Volgende
Volgende

Is een capsule wardrobe iets voor jou?