Is een capsule wardrobe iets voor jou?

Al vier jaar lang lees je hier over duurzame mode en bewust(er) omgaan met kleding en shoppen. Gelukkig zijn er voldoende nieuwe onderwerpen om aan te snijden en ben ik nog lang niet uitverteld. We hadden het bijvoorbeeld nog niet eerder over een no buy month of over de fameuze capsule wardrobe. Vandaag zoomen we dieper in op die laatste!

In alle eerlijkheid: misschien vond ik het hele 'capsule wardrobe' gebeuren de afgelopen jaren een te grote hype om het zelf uit te proberen. Of ik was te hard gefocust op het verduurzamen van mijn kledingkast. Ondertussen zei ik al twee keren: hallo capsule wardrobe! Maar laten we even beginnen bij het begin. Wat is het eigenlijk? Wat zijn de voordelen ervan? En hoe ga je concreet aan de slag?

Wat is een capsule wardrobe
of capsule closet?

Wel, dat is een garderobe die bestaat uit een beperkt aantal en bewust uitgekozen kledingstuks die je onderling kan combineren. Meestal wordt het aantal stuks beperkt tot 33. Naargelang de seizoenen kun je je stuks gewoon inwisselen. Denk: een zomerjurkje inruilen voor een gebreide maxi jurk, je luchtige blouses vervangen door een trui en een blazer. Het gaat allemaal over efficiëntie en minimalisme.

Het idee komt oorspronkelijk van de Amerikaanse Courtney Carver. Door mentale- gezondheidsproblemen besloot ze op een dag een pak bewuster, en vooral minimalistischer, te leven. Eén aan te pakken probleem was haar overvolle kledingkast, waarvan ze het grootste deel nauwelijks droeg. Klinkt herkenbaar? Courtney koos toen 33 kledingstukken uit haar garderobe en droeg 3 maanden lang niet anders dan deze items. Haar ervaringen deelde ze op haar blog, die anderen inspireerden om de uitdaging zelf aan te gaan.

 

Wat zijn de voordelen van een capsule wardrobe?

Vooraleer je de voordelen van zo'n beperkte kledingselectie kan begrijpen, moet je natuurlijk weten dat alles begint bij je mindset. Ben je een shopverslaafde of een heuse kledingverzamelaar? Dan heb je een  nét iets grotere stap te zetten dan iemand die bewust, kwalitatieve of duurzame kledingstuks koopt. Om je te overtuigen alvorens we (samen?) de uitdaging zullen aangaan, heb ik nog een aantal voordelen voor je opgesomd.

1) Zie het reduceren van je kledingstuks niet als een beperking, maar als een opportuniteit. Zo ontdek je bijvoorbeeld aan welke stuks je het meeste waarde hecht. Doordat je bewust moet nadenken over je selectie van de komende maand(en), draag je de outfits die je écht leuk vindt.

2) Het bespaart je geld. Je denkt tenslotte goed na vooraleer je een item aan je garderobe toevoegt vanwege het beperkte aantal items waar je uiteindelijk op uit mag komen. Zo is het dus makkelijker om weerstand te bieden aan de slimme, aantrekkelijke marketingcampagnes van tientallen merken om je heen.

3) Hoe meer kledingstuks je in je huidige kledingkast hebt hangen, hoe méér tijd je zal winnen wanneer je overschakelt op een capsule wardrobe. Daardoor kan je 's ochtends zelfs wat langer slapen. En wie wordt nu niet gelukkig van 10 minuten extra snoozen? ;-)

DE UITDAGING DIE IK AANGING: 3 WEKEN, 20 KLEDINGSTUKS.
Hoe ga je concreet tewerk?

Gezien ik zelf al enkele keren een capsule wardrobe toepaste gedurende een bepaalde periode, kon ik heel wat inzichten verzamelen. Tips die ik in deze blog met veel enthousiasme deel. De traditionele capsule wardrobe omvat 33 kledingstuks en wordt aangehouden gedurende 3 maanden, zoals ik hierboven al vermeldde. Al raad ik oprecht aan jezelf niet te pijnigen wanneer dit een onmogelijke opdracht lijkt. Zelf begon ik ook met een testfase: 20 kledingstuks gedurende 3 weken.

Het ideale moment.

In principe kan je op eender welk moment met een capsule garderobe aan de slag gaan. Wil je het jezelf gemakkelijk maken, dan zou ik persoonlijk kiezen voor een seizoenswissel of rondom de lenteschoonmaak. Dat is meestal toch het moment waarop je je kledingkast nog eens onder handen neemt.

De voorbereidingen.

Op verschillende modeblogs heb ik me over het onderwerp ingelezen. Meermaals zag ik terugkomen dat je best een apart kledingrek aanschaft, zodat je je capsule selectie van de rest van de garderobe kan afschermen. Ik vond mijn kledingrek in de online winkel van Brabantia. Ik viel in zwijm omwille van het design, de mogelijkheden en de immer goede kwaliteit van het merk in kwestie. Ondertussen gaat ie al 3 jaren mee!

De selectie.

Tijd voor de grootste uitdaging: je kledingkast open zwieren en dé capsule selectie samenstellen. Idealiter is het een geheel van stuks die je eindeloos met elkaar kan combineren. Zelf ben ik begonnen met het selecteren van kledingstukken waar ik het meest waarde aan hecht. In de winter is dat voor mij: een enkellange winterjas, een gebreide pull, enkele basic t-shirts, een elegante maxi jurk, een blouse, enzovoort. Erg handig om weten: ondergoed, sokken en juwelen maken gelukkig geen deel uit van je capsule wardrobe. Schoenen en sjaals dan weer wel.

Inspiratie voor een lente of zomer capsule wardrobe: een trenchcoat, een jeans vestje, enkele basic t-shirts, een blazer, een hemdje, een jurk, een jeans, een chino, een shortje, een paar slippers of sandalen, een paar schoenen met hak en een paar sneakers.

Klaar? Starten maar.

Liefs,

Eline

Vorige
Vorige

De mooie missie van webwinkel mAke

Volgende
Volgende

Tien tijdloze toppers van het moment bij Supergoods