Kalani: een vleugje duurzaamheid doorheen je bad- en slaapkamer

Al surfend op het wereldwijde web kan je enorm veel leuke merken ontdekken. Sommigen verrasten me zodanig, dat ik hen meteen een plekje wil geven op mijn blog opdat jij hen ook leert kennen. Eén van die laatste ontdekkingen is Kalani: het eerste Belgische merk van 100% bio en fairtrade beddengoed. Ontdekken maar!

Wist je dat wij gemiddeld 30% van ons leven in bed doorbrengen? Een reden te meer om ons af te vragen of we tevreden zijn van het beddengoed waarin we 's nachts vertoeven. Is het gemaakt uit een materiaal dat lief is voor onze huid? Werd het op een eerlijke en milieubewuste manier geproduceerd? Reden te meer om verder te lezen, want beddengoed heeft een grotere impact dan je denkt.

Paradijselijk.

Kalani, wat paradijs betekent, is een ethisch en milieubewust label dat een collectie kwaliteitsvol beddengoed aanbiedt tegen een zacht prijsje. Het idee kwam van Bruno Van Steenberghe die bijna 18 jaar in de kledingsector had gewerkt en alle hoeken van de wereld had afgereisd naar productielanden. Daar zag hij met eigen ogen dat de werkomstandigheden en ecologische impact — waar ik het in mijn blogartikels al vaak over heb gehad — oprecht erbarmelijk zijn.

Hij wilde hier geen deel meer van uitmaken en in 2016 besliste hij een eigen merk op te richten met als basis respect voor mens en milieu en een groot engagement. Het doel van Kalani? Iedereen de mogelijkheid bieden om online beddengoed te kopen van een onberispelijke kwaliteit; dat tijdloos, zacht, ecologisch en ethisch is.

Meer dan alleen beddengoed.

Als je de titel van dit blogartikel goed gelezen hebt, dan had je al kunnen raden dat Kalani ook producten voor in je badkamer ontwikkeld. Denk maar aan zijdezachte handdoeken, een badmat én zelfs een badjas. Allemaal van diezelfde onberispelijke kwaliteit. Als kers op de taart hebben ze ook een plaid gecreëerd... Voor fluweelzachte avonden en luie namiddagen. Bij het ontdekken van zulke zalige items kan niet wachten tot ik met mijn vriend intrek kan nemen in het huis dat we momenteel aan het bouwen zijn.

Impact minimaliseren.

Bij Kalani willen ze hun impact zo laag mogelijk houden. Dit willen ze ook op een transparantie manier aan de koper meegeven en daarom werkten ze samen met een toonaangevende partner op het gebied van milieu-impactcommunicatie. De eerste drie jaren van het label verzamelden ze een heleboel informatie om zo de ecologische voetafdruk van het beddengoed te kunnen berekenen. Van de biologische katoenvelden tot in ons magazijn. Die inspanning vind ik echt geweldig. Bij elk product in hun webshop kan je dus ontdekken wat de positieve impact is. Bovendien hebben ze ook een eco calculator op hun website staan.

Hoe komt het dat hun producten tóch nog betaalbaar blijven? Wel, bij Kalani werken ze rechtstreeks samen met de productie en verkopen ze direct aan de klanten, zonder enige tussenpersoon. Daardoor zijn eerlijke prijzen het hele jaar door verzekerd.

Vorige
Vorige

3000 kilometer reizen met de elektrische wagen. Mijn ervaring en tips!

Volgende
Volgende

Wat betekent het Fairtrade label op je producten?