Wat betekent het Fairtrade label op je producten?

Certificeringen of keurmerken. De ideale manier om meer details over de productiewijze van een bepaald item te weten te komen. Vandaag behandelen we Fairtrade. Over het algemeen kennen we hen als een certificatiesysteem voor eerlijke handel dat kan worden teruggevonden op onder meer voedingsproducten, textiel en cosmetica. Je bent er ongetwijfeld al mee in contact gekomen. Maar er zit meer achter.

Laten we beginnen bij het begin. Wist je dat 800 miljoen mensen onder de extreme armoedegrens leven? Duizelingwekkend is dat. En 2/3 daarvan zijn boeren. De mensen die het eten op ons bord en de kleding in onze kast mee helpen voorzien. Compleet absurd, nietwaar?

Fairtrade biedt met haar eerlijk handelsmodel gelukkig een alternatief. Eentje dat tegelijkertijd ook rekening houdt met het milieu. Heel concreet bieden ze (financiële) ondersteuning aan landbouwers en hun gemeenschap in het Zuiden. Door middel van een minimumprijs en een premie.

Foto © Fairtrade Belgium

Er zijn 3 duidelijke criteria waarin Fairtrade elke dag het verschil maakt:

  • ECONOMISCH: de boeren krijgen een eerlijke prijs die de kosten van een duurzame productie kunnen dekken.

  • SOCIAAL: de sociale rechten van de IA (Internationale Arbeidsorganisatie) worden gerespecteerd, de oorzaken van kinderarbeid aangepakt, gendergelijkheid krijgt meer aandacht en méér.

  • MILIEU: gevaarlijke pesticiden zijn verboden en de boeren gebruiken duurzame landbouwpraktijken, die ze kunnen veroorloven dankzij dat eerlijke loon.

To wrap it up. Fairtrade gaat over mensen. En die staan natuurlijk centraal in het internationale handelsmodel, maar worden absoluut niet overal op een correcte manier behandeld. Zie je waarom het maken van bewuste keuzes oh-zo-belangrijk is? Every euro we spend is a vote for the kind of world we want. Eentje zonder mens- en kinderuitbuiting, discriminatie, gezondheidsrisico’s en massale verontreiniging.

(Bron: Fairtrade Belgium)

Geen label aan je kledingstuk? Aan de hand van de stof alleen kun je ook al veel te weten komen.

Vorige
Vorige

Kalani: een vleugje duurzaamheid doorheen je bad- en slaapkamer

Volgende
Volgende

Up North, (interieur)design- en cadeauhemel in de Kempen