Goudeerlijk, de juwelen van frank x daisy

Er zijn zo van die labels die je vanaf de eerste seconde in je greep hebben en niet meer loslaten. Het verhaal van de Belgische Charlotte Feryn is er zo één. Met haar jonge juwelenmerk wil ze tonen dat duurzaamheid, luxe en transparantie hand in hand kunnen gaan.

Net als in de kledingindustrie kent de gemiddelde consument ook bij juwelen de stappen van het productieproces niet zo goed. Mezelf incluis wat betreft de juwelenindustrie. Simpelweg omdat er vaak bitterweinig informatie over wordt gedeeld, tenzij je zelf actief op zoek gaat. Alvorens ik je een mooi merk introduceer: tijd voor wat achtergrond... over goud!

De problematiek die schuilgaat achter goud

Wist je dat er op elk continent goud wordt gewonnen, behalve op Antarctica? Goudwinning is een gigantische industrie waar zo'n 20 miljoen mijnwerkers afhankelijk van zijn om te kunnen leven. Overleven, zeg maar. De milieugevolgen zijn duidelijk zichtbaar en vinden vooral plaats in arme en minder ontwikkelde gebieden. Eén van die problemen is het ontbossen van de regenwouden in Zuid-Amerika. Want om het goud in de grond te kunnen vinden en hiervoor een infrastructuur aan te kunnen leggen, moeten er eerst duizenden bomen sneuvelen. Complete leefgebieden voor duizenden diersoorten, hoe klein dan ook, worden weggevaagd.

Ook het gebruik van chemicaliën om het goud uit de grond te halen en te kunnen scheiden richt enorme schade aan. Bij grote goudmijnen wordt het super giftige cyanide gebruikt om het goud uit de grond te kunnen halen en kwik om het goud van de grond te scheiden. Klinkt wat minder mooi dan die schitterende juwelen achter menig vitrine, nietwaar?

Niemand moet lijden voor een luxeproduct.

Charlotte Feryn

frank x daisy wilt het verschil maken

Charlotte Feryn, de bezielster van juwelenlabel frank x daisy, is van vele werelden thuis. Ze is burgerlijk ingenieur van opleiding, werkte heel wat jaren als strategieconsultant en operationeel verantwoordelijke, om na een lang verblijf in San Francisco haar eigen fair concept op te richten. Nadat ze zich in de goudsmidkunst verdiepte, vond ze in 2018 waar haar hart echt ligt: duurzame juwelen maken.

Niet zomaar duurzame juwelen. Charlotte gelooft keihard in een volledig transparante productielijn en een no-nonsense communicatie met al haar klanten. Bewonderenswaardig vind ik dat, als je weet dat het gemiddelde merk in deze consumptiemaatschappij verre van transparant is. Naast het feit dat elk juweel vervaardigd is uit massief goud van 14 karaat, kun je er als koper honderd procent zeker van zijn waar je goud vandaan komt. frank x daisy heeft namelijk een partnership met Fairmined waardoor elk stuk een ethische kwaliteitsgarantie heeft. Bovendien krijgt elk juweel bij de aankoop een kosten-detail mee.

Laten we het vooral ook over de juwelen zélf hebben, want die zijn verre van bijzaak. Als je de website van Charlotte bekijkt valt je onmiddellijk één ding op: haar juwelen zijn ongecompliceerd elegant. (Ver)fijn(d) in de meest letterlijke betekenis van het woord. Een stijl die ik zelf het liefst zie, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Mag ik je toch mijn absolute topfavoriet meedelen? Dat is mixed earrings: een assymetrisch paar oorbellen waarbij de ronde vormen en de subtiele logointegratie meteen mijn aandacht trokken (zie foto hieronder). Neem zelf gerust een kijkje en laat me weten welk juweel jouw hart kan bekoren.

Het beeldmateriaal in dit blogartikel is eigendom van frank x daisy.

Vorige
Vorige

Schoonmaken met de goede bacteriën van YOKUU

Volgende
Volgende

Singular Society van H&M. Is het echt duurzaam of niet?