Schoonmaken met de goede bacteriën van YOKUU

Enkele keren per jaar vraag ik via een Instagram poll aan mijn doelpubliek of ze met prangende vragen zitten. Of onderwerpen waarnaar ze nieuwsgierig zijn. Zo weet ik heel goed wat er bij hen speelt en waar ik spontaan onderzoek naar kan doen. Eén van die vragen luidde als volgt: "Zijn er goede of milieuvriendelijke huishoudtips die je met ons kan delen?". Met ongelooflijk veel plezier.

Een tijdje geleden schreef ik nog een blogartikel over Ecover en het onderzoek dat ze deden rond kleding. Ondertussen gebruik ik hun was- én vaatwasmiddel al meer dan een jaar met overtuiging. Ik was van plan hun huishoudproducten ook aan te schaffen, maar toen sprong een Belgische start-up mij in het oog: YOKUU. Laat ik nu net voorstander zijn van het supporten van jonge, lokale merken. Nieuwsgierig, dat was ik ook, gezien ze goede bacteriën inzetten om de boel proper te houden.

Goede bacteriën die schoonmaken

Het klinkt misschien wat kriebelig bij het eerste gedacht, maar als je weet dat we ons hele leven voortdurend bacteriën meedragen, in én op ons lichaam, klinkt het al een pak normaler. En toch ontpopte schoonmaken zich tientallen jaren geleden als een ware oorlog tegen bacteriën. Vrij absurd, nietwaar? Dat er van die bacteriedodende poetsmiddelen ook gevaarlijke resten achterblijven in onze binnenhuisomgeving, wordt er uiteraard niet bijverteld. Ook dát leerde ik dankzij de oprichter van dit jonge merk.

Met YOKUU herstellen we het verbroken evenwicht en laten we de goede bacteriën opnieuw hun werk doen, zoals ze dat al altijd hebben gedaan in de natuur.

Joris, oprichter.

Hoe YOKUU is ontstaan

Oprichter Joris Jansen raakte tijdens zijn studie industrieel ingenieur in de biochemie gepassioneerd door de rol van bacteriën in ons dagelijks leven. De goede bacteriën die hij als basis voor zijn eigen huishoudmerk gebruikt, moest hij niet ver zoeken. Ze komen namelijk rechtstreeks uit onze Belgische bossen. Al was de zoektocht naar bacteriën die meester zijn in natuurlijke schoonmaak geen sinecure. Tussen de miljaren goede bacteriën die zijn verscholen in de natuur, zijn er maar enkelen die échte kampioenen zijn in schoonmaak en veiligheid. In zijn labo volgde een tijdrovend selectieproces met ontelbaar veel testen... Om uiteindelijk bij 5 winnaars uit te komen die nu massaal worden gekweekt door middel van fermentatie. Samen met enkele bruiselementen perst Joris ze samen in de schoonmaakparel die YOKUU typeert.

Aan de slag bij je thuis

De starterskit van € 25 kwam onlangs bij me toe. Hierin zat een sprayfles en 4 schoonmaakparels. De werking van de allesreiniger is supersimpel:

  1. Je vult de fles met kraantjeswater
  2. Je laat hierin één schoonmaakparel volledig oplossen.
  3. Je vernevelt het middel op een vuil oppervlak en laat het kort inwerken.
  4. Je veegt het oppervlak schoon met een microvezeldoek.
  5. Na het schoonmaken blijven de microscopisch kleine bacteriën onzichtbaar vuil en geurtjes te lijft zodat je thuis langer schoon blijft.

Nadat ik zowel de keuken als de badkamer al twee weken met YOKUU heb gepoetst, ben ik enthousiast. Het is handig, ruikt niet chemisch én het ziet er spic en span uit. Trouwens, je mag in principe elk oppervlak met deze allesreiniger poetsen: van je televisiescherm tot je kookplaat, je toetsenbord en computerscherm, je gootsteen, wc-bril, enzovoort. Hoe lang ik met één fles toekom weet ik op dit moment nog niet, maar ik houd je via Instagram op de hoogte. Een feit is wel dat je hoogstens 3 maanden met de spray kan poetsen zodra de parel is opgelost.

De voordelen in een notendop

  • Eén spraybus vervangt tot 50 plastic wegwerpflessen.
  • Je behoudt binnenshuis een gezond ecosysteem.
  • De goede bacteriën van YOKUU zuiveren dagenlang na.
  • Enkel natuurlijke ingrediënten en geen agressieve detergenten.
  • Ook wie allergisch is aan parfum of kampt met Multiple Chemical Sensivity (MCS) kan deze allesreiniger gebruiken, gezien YOKUU ook parels heeft waarin géén parfum zit. Voor deze optie mail je hen simpelweg zodra je een bestelling plaatst. Mooi, hè?
  • Het is betaalbaar. Een starter kit heb je vanaf € 25 en nadien kun je de parels bijbestellen voor € 12 voor 4 parels, € 22 voor 8 parels en € 30 voor 12 parels.

Vorige
Vorige

Borrenberghs, jong Belgisch modelabel met een missie

Volgende
Volgende

Goudeerlijk, de juwelen van frank x daisy