(H)eerlijk slapen met Yumeko

Onlangs schreef ik nog over het vinden van een tijdloze, duurzame salontafel voor onze woning. Vandaag neem ik je mee naar de meest rustgevende kamer in huis: de slaapkamer. Na een jaar in onze woning kon deze wel wat extra liefde en aankleding gebruiken. We spenderen tenslotte ongeveer één derde van ons leven in bed. For real!

In mijn spontane zoektocht naar verantwoord beddengoed kwam ik plots bij Yumeko terecht. Hun Instagram was niet alleen een streling voor het oog, ik leerde er in een vingerknip wat bij over hun fairtrade beddengoed. En wanneer ik een merk helemaal onder de loep neem en nadien enthousiast blijf, dan verdient dat verhaal een plekje op mijn blog.

Wist je dat er voor iedere 1-persoonsbedovertrek gemiddeld een kilo nare chemicaliën nodig is?

Net als in de kledingindustrie is er in de wereld van 'slapen en baden' nog veel verbetering mogelijk. De traditionele productieketen zit namelijk vol onmenselijke praktijken en onnodige vervuiling. En dat is echt niet nodig. Vanaf de start van Yumeko in 2010, zetten oprichters Stephan en Rob hun impact voorop. Ze willen bewijzen dat ze met een sociale onderneming een duurzaam businessmodel kunnen bouwen.

Yumeko duurzaam slapen

Wat ik zo mooi vind aan Yumeko is dat ze jaar na jaar actief werken aan een schone en eerlijke keten dat voor betere producten zorgt. 'Beter' in alle opzichten van het woord: comfortabeler, gezonder, eerlijker en zonder onnodig dierenleed. In hun wondermooie webwinkel vind je trouwens alles wat je nodig hebt: kussens, beddengoed, dekbedden en matrassen. In een heleboel kleuren, materialen en formaten. En voor eender welk seizoen.

Voor onze eigen slaapkamer ging ik overstag voor hun overtrekset in katoen satijn warm white. Dit dekbedovertrek is gemaakt van het zachtste 100% biologisch en fairtrade katoen. Een materiaal dat dus nooit in aanraking is geweest met pesticiden en andere nare chemicaliën en daardoor schoon en gifvrij is. "Een verwennerij voor de huid" werd mij via hun webwinkel beloofd en ik moet toegeven dat het dat écht het geval is. Het voldoet trouwens ook aan de strenge eisen van GOTS (Global Organic Textile Standard) en je weet zo dus met zekerheid dat je bedovertrek op een verantwoorde manier werd vervaardigd.

Yumeko natuurlijk en biologisch beddengoed

Zoals je eerder al kon lezen is Yumeko niet enkel een slaapspecialist. Ook in de badkamer en huiskamer voorzien ze ons van topmateriaal. Hun uitgebreide 100% ecologische badgoed lijn bestaat uit handdoeken, washandjes, gastendoekjes, douchelakens, badlakens en badmatten. En bovendien kun je bij hen terecht voor zachte plaids, aangename badjassen, slaapmaskers, heerlijke bedkruiken en meer.

Leuk om weten! Sinds 2012 brengen ze elk jaar een impact rapport uit, waarin ze laten zien wat ze in het jaar ervoor - samen met hun klanten - hebben bereikt. Ze meten hun impact op verschillende manieren: van het besparen en voorkomen van gebruik van chemicaliën en pesticiden naar werkgelegenheid en betere werkomstandigheden. Van het voorkomen van watervervuiling tot betere zorg voor dieren. Naar het impact rapport van 2019.

Vorige
Vorige

12 prangende vragen aan Jenny, de Sustainability Director van Monki

Volgende
Volgende

Knap staaltje keramiek bij het Belgische Unit 14