Hoe duurzaam is kleding uit EcoVero?

Een van de aspecten van duurzame mode is ecologie. Ervoor zorgen dat kledij een zo laag mogelijk impact heeft op de natuur tijdens alle stappen van het productieproces. Van het veld tot het productieproces en de uiteindelijke verzendwijze. De keuze van het materiaal of de stof speelt hier een immens grote rol in. Als consument kan je enkel hieraan al een goede inschatting maken hoe milieuvriendelijk het kledingstuk is waar je je oog op liet vallen. Vandaag nemen we linnen onder de loep. Is het duurzaam? En zo ja: hoe komt dat?

First things first: hoe beoordeel je of een stof al dan niet duurzaam is? Hier heb ik recent een specifiek artikel rond geschreven.

Het is geen sinecure om aan grondstoffen te komen voor onze kleding. De natuurlijke vezels die we vandaag nog het meest in de rekken zien hangen (zoals katoen) zijn erg arbeidsintensief. En vezels op basis van olie (zoals acryl en polyester bijvoorbeeld) zijn absoluut niet milieuvriendelijk. Gelukkig bestaan er tegenwoordig alternatieven zoals Ecovero.

Wat is EcoVero?

Sta me toe meteen met de deur in huis te vallen: EcoVero is het duurzamere alternatief voor viscose. Om te begrijpen waaróm het een beter alternatief is, is het handig om weten hoe viscose wordt vervaardigd. Conventionele viscose wordt gemaakt van houtpulp, cellulose. Het jammere is dat de verwerking van houtpulp tot een mooie stof een vrij milieubelastend proces is door het gebruik van veel chemicaliën en veel water.

EcoVero is - in tegenstelling tot conventionele viscose - niet gemaakt uit bamboe of eucalyptus, maar uit hout met een keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Het is dus afkomstig van gecontroleerde bronnen in Europa die FSC of PEFC gecertificeerd zijn. De productie heeft daarbij ook 50% minder water nodig (gezien het gezuiverd en hergebruikt wordt) én zorgt voor 50% minder CO2-uitstoot. Dat klinkt alvast mooi, toch?

Het is het Oostenrijkse bedrijf Lenzing die dit nieuwe materiaal een aantal jaren geleden op de markt bracht. Ze hebben jarenlang onderzoek gedaan en miljoenen geïnvesteerd in het verbeteren van hun viscoseproductie. Waarom? Om te kunnen verzekeren dat het zo milieuvriendelijk als mogelijk is. Uit dat grootschalig onderzoek is EcoVero gevloeid (hoewel het nog steeds een viscose product is, dat mogelijks gevaarlijke chemicaliën gebruikt). Waarom het uitstekend nieuws is dat de productie ervan in Oostenrijk plaatsvindt? Omdat de wetten en regels van productie strenger zijn dan in de ontwikkelingslanden (waar een groot deel van de viscose wordt geproduceerd).

Leuk om te weten: het allereerste modelabel dat EcoVero in haar collecties gebruikte was het Duitse ARMEDANGELS. Het bedrijf bracht een bezoek aan Lenzing om te zien hoe de eco-vezel wordt geproduceerd en was zo aangenaam verrast dat ze een deel van hun wintercollectie '17 hierop baseerden. Een quote van de oprichter van het modelabel: "Er is geen andere fabriek voor EcoVero viscose die zo open en transparant is".

De voordelen van dit relatief nieuwe materiaal

  • De grondstof is afkomstig van verantwoorde bronnen.
  • 50% minder CO2-uitstoot dan conventionele viscose.
  • 50% minder waterverbruik dan conventionele viscose.
  • Er wordt bij de productie geen gebruik gemaakt van chlorine.
  • Het is een zachte stof met een verfijnde look.
  • Gecertificeerd EU Ecolabel.
  • Ecovero® wordt in Oostenrijk geproduceerd.
  • Wassen op maximaal 30 graden. Blijft jarenlang mooi.

Vorige
Vorige

3 mythes rond duurzaamheid in de kledingindustrie

Volgende
Volgende

Hoe Cost Per Wear je helpt bewuster te shoppen