Hoe duurzaam is linnen kleding?

Een van de aspecten van duurzame mode is ecologie. Ervoor zorgen dat kledij een zo laag mogelijk impact heeft op de natuur tijdens alle stappen van het productieproces. Van het veld tot het productieproces en de uiteindelijke verzendwijze. De keuze van het materiaal of de stof speelt hier een immens grote rol in. Als consument kan je enkel hieraan al een goede inschatting maken hoe milieuvriendelijk het kledingstuk is waar je je oog op liet vallen. Vandaag nemen we linnen onder de loep. Is het duurzaam? En zo ja: hoe komt dat?

First things first: hoe beoordeel je of een stof al dan niet duurzaam is?

Aan elk materiaal hangen voor- en nadelen als het gaat om duurzaamheid in de brede zin van het woord. De productie van onze kleding heeft namelijk een grote negatieve impact op het milieu. Dit komt door het gebruik van chemicaliën en bestrijdingsmiddelen, maar ook het immense verbruik van energie, water en landbouwgrond. Heb je net als mij zin om kleding te kopen die minder impact heeft op mens en milieu? Dan kan je kijken naar de afkomst van de vezels, naar het verwerkingsproces, de afkomst van de grondstoffen én natuurlijk ook de arbeidsomstandigheden.

Eén ding kan ik je alvast prijsgeven: katoen en polyester zijn de grootste boosdoeners op het vlak van materiaal. Via Close-The-Loop leerde ik dat 1 kilogram katoen 3800 liter water nodig heeft. Polyester mag dan een pak besparen op water (17 liter voor 1 kg), het heeft wel dubbel zo veel energie nodig als katoen en maakt gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen. Het is tenslotte een product gemaakt uit ruwe olie. De ironie? Het zijn de meest voorkomende en gebruikte materialen in de mode-industrie.

Linnen onder de loep

Laten we beginnen met het begin. Linnen wordt gemaakt van vlas en het productieproces heeft (net zoals Lyocell) een gesloten cirkel. Dat wil zeggen dat alle onderdelen van de plant gebruikt worden tijdens de productie ervan - en dit maakt het al een pak duurzamer dan de meeste stoffen die vandaag in de mode-industrie worden gebruikt. Producten die van vlas gemaakt zijn hebben dus geen restafval, maar zijn tegelijkertijd ook biologisch afbreekbaar of recycleerbaar. Daarbovenop zijn er weinig gifstoffen of kunstmest nodig om dit type stof te bekomen.

Hoewel de CO2-uitstoot van linnen relatief klein is, tóch verbruikt het tijdens het verwerkingsproces redelijk wat land en water. Voor een linnen t-shirt is er gemiddeld 6,4 liter water nodig. Voor hetzelfde t-shirt uit katoen staat de teller op 26 liter. Wanneer je een linnen kledingstuk wil aanschaffen, maak je dus geen slechte keuze. Wil je nog een stap verder gaan? Kies dan liever voor de biologische variant. Dit herken je door het GOTS-keurmerk dat op het etiket staat vermeld. Biologisch linnen wordt namelijk verbouwd zónder het gebruik van pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerde zaden.

Gekend van haar zomerse luchtigheid

Linnen is een stof die over het algemeen vaker wordt gebruikt voor zomerstuks. De stof voelt stevig aan, maar is erg luchtig en daarom ideaal voor zomerse temperaturen. Het meest gekende probleem van deze stof is dat het zeer snel kreukt. Sommigen vinden dat helemaal oké, anderen zullen hun linnen kledingstuk nog méér strijken. En dat is dan ook weer niet goed voor het milieu. Hetgeen ik zelf prettig vind aan de (weinige) linnen kledingstukken in mijn bezit, is het feit dat ze jarenlang mooi blijven.

Conclusie?

Over het algemeen mogen we dus zeggen dat linnen ergens tussen niet-duurzaam en duurzaam bengelt. Dit type stof scoort een pak beter dan katoen, polyester en viscose. Toch is het een arbeidsintensief proces met redelijk wat land- en watergebruik.

Naar het overzicht van alle stoffen

Vorige
Vorige

Het grote stoffenoverzicht

Volgende
Volgende

Innovatieve, duurzame zonnebrillen met een sixties vibe