Liever een fair dan een fout cadeau, nietwaar?

De gezelligste periode van het jaar komt stilaan dichterbij en daar kijk ik absoluut naar uit. Vooral het samenzijn met familie, het gezellig tafelen, het ophalen van herinneringen en het urenlang babbelen vind ik absolute voltreffers. Het is eigenlijk iets dat we veel vaker zouden moeten organiseren, zo’n bijeenkomsten. Hetgeen ik een pak minder leuk vind aan de eindejaarsperiode? Het feit dat alle winkels transformeren naar lichtgevende monsters en dat merken een onoverwinbare cadeautjes- en promostrijd met elkaar voeren. 

Je mailbox explodeert van de eindejaarskortingen, je ervaart dagenlang cadeaustress voor de feestjes die op de agenda staan, je wordt zowel in het straatbeeld als op je digitale schermen continu geprikkeld tot consumeren, je geeft en krijgt misschien zelf nutteloze cadeaus... Is er eigenlijk een voordeel aan verbonden aan deze winterse pakjesgekte? Ja, op voorwaarde dat we het anders aanpakken dan we gewoon zijn. Stilstaan bij de oorsprong van cadeaus die je koopt is stap nummer één. Laten we vanaf dit jaar een positief verschil maken: enkele ideetjes!

ZEG HET MET EEN BELEVING

Cadeaus hoeven helemaal niet tastbaar te zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een ervaring veel langer bijblijft. Je kan bijvoorbeeld een weekendje (in eigen land) cadeau doen, een uitstap maken naar een natuurdomein en er samen picknicken, kaartjes voor een theatervoorstelling of een concert kopen, een restaurantbezoek cadeau doen… Of misschien springt de ontvanger wel een gat in de lucht bij het krijgen van een bon voor de kapper? Het hoeft niet moeilijk te zijn: neem de interesses van degene voor wie je een cadeau wil kopen onder de loep en verras hem of haar met een gepersonaliseerde beleving.

KOOP EENS EEN FAIR CADEAU

Zij die mij al een tijdje volgen weten dat ik mezelf bijna dagelijks onderdompel in de research naar mens- en milieuvriendelijke kledij. Ook op andere vlakken probeer ik erg bewust te zijn van de aankopen die ik doe. Vorige week stootte ik op een inspirerende en leuke campagne van Oxfam Wereldwinkels. Onder de noemer "Faire Feesten" lanceerden ze een website met eerlijke cadeautips en ze creëerden een aantal confronterende maar leuke video's met enkele bekende gezichten zoals Adriaan van den Hoof en Maaike Cafmeyer. Ook zíj kiezen ervoor om bewuster te shoppen. Om op dit positieve elan verder te bouwen, en omdat ik de boodschap van deze campagne 100% steun, geef ik je bij deze enkele faire cadeautips:

Zeg het met chocolade. Zij die mij al even volgen, weten dat ik chocoladeverslaafd ben. Heb jij een co-addict in de familie voor wie je een cadeau moet kopen? Schenk hem of haar eens een chocoladevoorraad voor enkele weken. Succes gegarandeerd. Om je slag te slaan ga je simpelweg naar een Oxfam wereldwinkel in je buurt. Want ja, faire chocolade is the way to go.

Plastic is passé. Water is absoluut noodzakelijk voor al het leven op aarde, toch belandt elk jaar 8 miljard kilo plastic in onze oceanen. Drinkt je oom, tante of broer nog steeds water uit een plastic fles? Doe hem of haar dan eens een Dopper cadeau. Door de aankoop van zo’n hippe waterfles draag je je steentje bij voor het milieu. Op hun website lees je alles over hun missie en inspanningen. Ook verkrijgbaar bij Oxfam, trouwens!

De “ik-weet-het-niet-zo-goed”-optie: Voor de eeuwige twijfelaars onder ons of voor zij die inspiratieloos zijn, heb ik eveneens een goede tip in petto. Via de cadeauwijzer op www.fairefeesten.be vind je het ideale geschenk voor eender wie.

Sustainable schrijfgerief. Want geef nu toe, een papieren notitieblok is zo veel fijner dan je notities digitaal neertypen. Jammer maar helaas zijn de hippe agenda’s die je online vindt niet altijd even koosjer. Linde en Tille, het creatieve duo achter Redopapers, pakken het anders aan. Uit papieroverschotten van drukkerijen en bedrijven maken ze leuke stationary. De agenda’s van 2019 gaan zonder twijfel een hit worden.

DOE EENS IETS VOOR EEN ANDER

Een optie waar niet iedereen voor open staat maar wél eentje met een grote impact. Misschien kan je er dit jaar kiezen voor om helemaal gaan cadeaus te geven? Met het uitgespaarde geld kan je dan een organisatie naar keuze steunen. Het hoeft zelfs niet moeilijk te zijn, want sommige verenigingen hebben cadeauformules. Om een voorbeeld te geven: bij WWF kan je een panda, dolfijn, gorilla of tijger adopteren. Maar er zijn nog veel andere, kleine initiatieven uit je buurt die geen marketingmiddelen hebben om hun acties massaal te verspreiden. Leg je oor zeker eens te luisteren bij mensen uit je buurt!

ER ZIJN ALLEEN MAAR VOORDELEN

Uit onderzoek* is gebleken dat bijna de helft van de Belgen regelmatig fairtradeproducten in zijn al dan niet virtuele winkelmand zwiert. En ook wanneer het aankomt op lokaal groenten kopen en minder vlees eten, springen vandaag al een hele hoop mensen op de kar. En dat is fantastisch. Vandaar deze warme oproep om ook onze cadeautjes-traditie eens met een iéts kritischer oog te bekijken. Ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat ik je zin heb doen krijgen om het anders aan te pakken. Zoals je in bovenstaande alinea’s kon ontdekken, zijn er enkel voordelen verbonden aan bewuster cadeaushoppen.

Op woensdag 5 december organiseer ik een “grote cadeau poll” op mijn Instagram account. Het zou super zijn mocht ook jij hieraan deelnemen. Tot snel!

Liefs,Eline

Vorige
Vorige

FAM the label — classy with a hint of sassy

Volgende
Volgende

De wonderlijke wereld van Weleda