Bio en betaalbaar: Honest Basics uit Berlijn

Al bijna drie jaar doe ik mijn uiterste best je wekelijks wegwijs te maken in de wondere wereld der duurzame mode. Ondertussen hebben we samen een heleboel stijlvolle, ethisch verantwoorde modelabels leren kennen. Vandaag neem ik je graag opnieuw mee op ontdekkingsreis, met als eindbestemming een Berlijns label dat ons voorziet van goede basisstukken. Hallo Honest Basics!

Het team achter Honest Basics mag dan wel uit alle hoeken van Europa komen, ze hebben allen één en hetzelfde doel voor ogen: vroeger werkten ze in de fast fashion wereld, maar vandaag zijn ze hier om beter te doen. Om duurzame items in de markt te zetten en om voor eerlijke handel te zorgen. Om het verschil te maken, op zo veel mogelijk vlakken. Dit proberen ze stap voor stap te verwezenlijken sinds 2018.

Het helpen verduurzamen van de kledingindustrie is één ding, maar het label ontstond ook uit een persoonlijke frustratie. Eentje die je misschien wel herkent: duurzame basisstuks vinden waarvoor je een eerlijke prijs betaalt, máár die je tegelijkertijd geen fortuin kosten. Honest Basics wil milieu- en mensvriendelijke kledingstukken toegankelijk maken. Ze geven ook graag toe dat het een heuse reis is en dat ze vandaag nog niet op hun bestemming zijn. Later in het artikel meer hierover. Ik houd alvast van die openheid.

Alvorens ik je iets meer vertel over de materialen en de productiewijze, laat ik je graag kennismaken met enkele van mijn favoriete stuks uit hun collectie. Ze hebben trouwens items voor vrouwen én mannen.

Mijn favoriete vrouwenstuks

Mijn favoriete mannenstuks

Al bovenstaande kledingstukken zijn vervaardigd uit GOTS-gecertificeerd biologisch katoen. Wat betekent dat concreet? Wel, ook in de stappen ná de katoenvelden wordt de milieu-impact van de productie sterk verminderd. Weg met de chemicaliën en de gekende enzymwassing bij traditionele katoenen t-shirts. Met GOTS-gecertificeerde kledingstukken mag je er zeker van zijn dat alle stappen tussen het katoenveld en jou als klant, worden gecontroleerd. En uiteindelijk ook gecertificeerd, door onafhankelijke controleorganismen.

Zoals ze zelf op hun website aangeven is hun merk nog niet op z'n eindbestemming toegekomen. Gelukkig maar dat ze dit zelf aangeven, want de perfectie bestaat natuurlijk niet! Er is één dingetje waarin ze naar mijn gevoel nog iets transparanter mogen zijn: de samenwerking met een fabriek in Bangladesh en meer specifiek de reden achter de keuze. Dit arme land is namelijk verre van mijn favoriete productieland. Het wordt er vaak niet zo nauw genomen met de mensenrechten vanwege een wetgeving die te wensen overlaat. Het team achter Honest Basics geeft op haar website wel enkele geruststellende details mee. De fabriek is GOTS-gecertificeerd, wat aangeeft dat ze prettige en schone werkomstandigheden genieten en bovendien gaan ze er eens per jaar langs om dit ook met eigen ogen te zien. Hiervan delen ze ook beeldmateriaal.

Ik voel aan elke communicatie dat ze écht meer transparantie willen brengen en hun merk willen blijven verbeteren. Om die reden ben ik oprecht benieuwd naar de toekomstplannen van Honest Basics en ik ga hen zonder twijfel in de gaten blijven houden. Sinds kort draag ik trouwens zelf één van hun items: het witte basic t-shirt en ik moet toegeven dat de kwaliteit me tot nu erg bevalt.

Liefs,
Eline

Vorige
Vorige

Naar hartenlust eerlijke merken shoppen bij Tenue Préférée

Volgende
Volgende

Slim organiseren en bewaren in de keuken met Amuse Your Day