Naar hartenlust eerlijke merken shoppen bij Tenue Préférée

Vroeger werd mens- en milieuvriendelijke kleding veelvuldig bestempeld als oubollig. De term 'geitenwollensok' is je wellicht niet onbekend. En de mental picture die daarbij hoort evenmin. De laatste 10 jaren is er gelukkig heel veel veranderd. Vandaag kunnen we duurzame kleding shoppen zónder dat we moeten inboeten aan stijl - want dat is samen met de prijs de grootste bezorgdheid van de consument die de overstap naar duurzame kleding overweegt. Vandaag maak je kennis met een boetiek in Leuven waar je niet enkel hartelijk wordt onthaald, maar ook je vragen rond eerlijke en eco-vriendelijke mode kan afvuren.

Vier jaren geleden startte Sandra haar hoogsteigen eerlijke modewinkel in hartje Leuven: Tenue Préférée. Vandaag vind je er dameskleding, schoenen, juwelen, handtassen, lingerie en skincare producten die allemaal één gemeenschappelijke noemer hebben: een eerlijke productie.

Wat haar in der tijd over de streep trok voor het openen van een eigen zaak? Wel, al jaar en dag werkt ze in de retail en vindt ze het oprecht een van de mooiste beroepen die er is. Het keerpunt van die medaille? De modebranche is erg vervuilend en hard. Exact die aspecten stonden haaks op Sandra's wereldbeeld en principes. Om je een voorbeeld te geven: in 2013 stortte in Rana Plaza een kledingfabriek in waarbij meer dan duizend textielarbeiders (voornamelijk jonge vrouwen) het leven lieten. Hiervan was ze - net als ik - oprecht gechoqueerd. Ze besliste enige tijd later om zelf een concrete bijdrage te leveren en een wereld te steunen waar ze wél achter staat. Zalig, toch?

Sinds 2016 verzamelt Tenue Préférée in de Mechelsestraat 47 stuk voor stuk merken die zo transparant mogelijk werken. Niet alleen 'eerlijke handel' wordt er vertegenwoordigd, ook het ecologische aspect wordt niet vergeten. Sandra vertelde me wat ze zo geweldig vindt aan het verzamelen: geen één merk is hetzelfde. Sommigen werken met natuurlijke materialen, anderen met biologische materialen en nog anderen gaan voor recyclage, upcycling, of produceren in zeer kleine oplagen opdat er geen overproductie ontstaat.

Ik moet toegeven dat ik dat aspect ook verschrikkelijk tof vind. Elke persoon kiest tenslotte waarin hij/zij het meest gelooft. Of je nu veganist bent en resoluut 'neen' zegt tegen kleding waarin dierlijke producten zitten verwerkt of iemand die een zo laag mogelijke impact op het milieu wil hebben en op zoek gaat naar stoffen die zo min mogelijk impact hebben... Alles kan. En jij bent zélf de baas over je beslissingen. Vooraleer ik te hard afwijk van de initiële kwestie: op deze overzichtspagina ontdek je de mooie merken die je in Sandra's winkel kan vinden.

Toen ik recent in de winkel passeerde heb ik er twee labels ontdekt die ik nog niet kende. Altijd leuk, nieuwe impulsen krijgen. Ik maakte dus enerzijds kennis met de knappe en eigentijdse kledingstukken van het Spaanse label Cus. Anderzijds ontdekte ik een Duits jeansbroeken label dat hoge toppen scheert op het vlak van ecologie: Feuervogel. Ook van de pasvorm was ik aangenaam verrast. Klinkt veelbelovend, nietwaar? Meer details hierover zal je in een volgend blogartikel lezen. Stay tuned!

Leuk om weten! Je kan bij Tenue Préférée ook terecht voor kleur- en stijladvies. Op je eentje, gezellig met een groep vrienden of als bedrijf. Ook privé shoppingavonden behoren tot de mogelijkheid. Want zeg nu zelf... Wat is er duurzamer dan een garderobe waarbij kleur en stijl op elkaar afgestemd zijn? Denk ook: geen miskopen en geen afdankertjes meer.

Vorige
Vorige

Supergoods outfit: microcheck dress

Volgende
Volgende

Bio en betaalbaar: Honest Basics uit Berlijn