Mooi merken: ifeelnut en Elements of Freedom

Dat je je stijl vandaag niet kan vinden in milieuvriendelijke en/of eerlijke kleding is een onterecht statement. Dat je even moet zoeken vooraleer je je gading vindt, kan natuurlijk wel. Je hebt niet alleen de volledige tweedehandsmarkt voor handen, ook het aanbod verantwoorde merken met 'nieuwe' kleding is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dat het niet allemaal kleurloos en minimal hoeft te zijn, kon je in dit blogartikel al lezen. Eén van de plaatsen waar ikzelf heel wat mooie merken, en diens verhalen, heb leren kennen is Gris Gris in Leuven. Het Fair Fashion agency van Laurence Baeyens.

Opgericht in 2016 onder de indrukwekkende toren van de Sint Geertrui kerk in het hart van Leuven. Daar kun je hen vinden. Een bureau en showroom die focust op duurzame en kwalitatieve mode, waarbij de oprichtster voortdurend zoekt naar een creatief samenspel tussen kunst en ambacht. Unieke verhalen die moeiteloos bijblijven. Vandaag laat ik je kennismaken met twee labels waarover ik denk dat je ze even leuk zal vinden als ik!

Mode is een persoonlijke vorm van expressie in een voortdurend veranderde wereld.

1. Het Spaanse ifeelnut

Dit modelabel vond zijn oorsprong in Bilbao en gaat al 9 jaren mee (opgericht in 2012). Ik leerde hen heel recent pas kennen, maar ze zijn daarom niet minder top of mind. Ik leerde via hun Instagram dat ze vanaf de lancering een duidelijke missie voor ogen hebben: ze willen positieve en natuurlijke vrouwen kleding die comfort en veelzijdigheid zoeken in hun dagelijks leven. ifeelnut creëert eigentijdse collecties die geboren zijn uit een klassieke inspiratie. Met een vleugje romantiek. Dat vond ik ook voelbaar bij het bekijken van bovenstaande beelden, die gemaakt werden door fotografe Elke Wendrickx.

Ifeelnut is een klein bedrijf en ze willen het beste voor de mensen die hun label mogelijk maken. Daarom kiezen ze resoluut voor een 100% Spaanse productie en 100% Europese materialen, zodat ze controle hebben over de traceerbaarheid van elk kledingstuk en elke persoon kennen die deelneemt aan het proces. Van fabrikant tot kledingstuk en de laatste knoop. Zoals je weet is dat in de snelle modewereld (ook wel fast fashion genoemd) meestal de uitzondering op de regel. En is mensenuitbuiting of kinderarbeid op sommige plaatsen nog steeds de realiteit.

Ben ongelooflijk fan van hun unieke ontwerpen. Op de website van GrisGris vind je een kleine knipoog naar hun komende wintercollectie. Snel even kijken!

2. Elements of Freedom uit Amsterdam

Straight from our Northern neighbors. Dit Nederlandse modelabel zorgt al sinds 2014 voor een verantwoorde garderobe. Niet alleen in Nederland, want ze zijn inmiddels in vier Europese landen actief en hebben meer dan 60 verkooppunten. In hun dagdagelijkse werking, streven ze ernaar zoveel mogelijk natuurlijke en milieubewuste materialen te gebruiken (denk maar aan Ecovero, GOTS en BCI katoen), maar niet alleen dat... Elements of Freedom wil vooral dat hun kledingstukken de tand des tijds doorstaan. Ze zetten kwaliteit op nummer één. En zoals de naam al doet vermoeden speelt vrijheid ook een grote rol.

Elements of Freedom is een van de merken die tijdens het begin van de pandemie absoluut geen productiestop wilde in de fabrieken. Dat zou pijnlijke gevolgen hebben voor de bevolking ginds. Iets dat sommige grote modeketens zonder verpinken wél deden. Voor de huidige zomercollectie maakten ze het aanbod wel wat kleiner. Ze kozen voor een aanvulling op de zomercollectie van het voorafgaande jaar. Dit mogen ze van mij gerust naar de toekomst doortrekken. Een meer seizoenloge aanpak staat me persoonlijk wel aan.

”Elements of Freedom believes in the power of freedom. The freedom to be yourself, the freedom to make your own choices, the freedom of expression.”

Audrey Nuchelmans, oprichtster.

Fotografie door Elke Wendrickx.

Vorige
Vorige

Waarom een bezoekje aan Supergoods Antwerpen de max is

Volgende
Volgende

Twee van m'n favoriete zomeroutfits