Over de struggles van een duurzame garderobe en hoe je het haalbaar houdt
De afgelopen weken lag ik een beetje in de knoop met mezelf, mijn persoonlijke missie en de duurzame modewereld. Laten we beginnen bij het begin. In dit artikel kon je al lezen dat de term 'duurzaam' door iedereen verschillend geïnterpreteerd wordt. En dat het vaak als overkoepelende benaming wordt gebruikt. Soms is een duurzaam item milieuvriendeiljk, soms is een product helemaal fairtrade en soms is het dat allebei. Of nog iets anders. De transmissie naar een duurzame garderobe: het is allemaal niet zo simpel! Ik dacht trouwens dat ik geen énkel compromis meer mocht maken en dat het altijd een 'en en'-verhaal moest zijn.
Het afgelopen half jaar deed ik dus vóór elke aankoop een grondige research over het merk in kwestie: ik ging op zoek naar hun arbeidsvoorwaarden, de productenen met wie ze samenwerken, welke materialen ze gebruiken en of ze gecertificeerd zijn. Vond ik geen informatie over één van de opgesomde elementen? Dan was ik achterdochtig en kocht ik het item in kwestie niet. Twee teleurstellingen in één klap. Een paar dagen geleden kwam ik dan ook tot de vaststelling dat ik voor mijn missie (een duurzame garderobe) enkel nog in extremen dacht. En dat is niet áltijd goed.
Begrijp me niet verkeerd. Ik ben nog steeds van mening dat ik alleen nog wil kopen bij labels die niets met fast fashion (en de wegwerpmentaliteit waarmee het gepaard gaat) te maken wil hebben. Maar het zou stom zijn om niets minder dan perfectie van alle oprechte modelabels te verwachten. Zelf zijn we tenslotte ook verre van perfect. 'En en' is dus niet altijd de beste optie voor iedereen. Ik geef je graag een voorbeeld: een modelabel dat ik erg mooi vind is Über den Wolken. Wat begon als een upcycling en vintage winkel is geëvolueerd naar een fair en slow fashion label. De oprichtster ontwerpt alles zelf, haar collecties zijn extreem limited, maar niet élk stuk is vervaardigd uit ecovriendelijke materialen. Zou ik er daarom na wel overwegen geen stuk van mogen kopen? Natuurlijk wel. Zo investeer ik liever in een klein label met een duidelijke visie dan een groot merk dat een collectie maakt uit milieuvriendelijke stoffen, maar waarvan we niéts over de productie weten. Een voorbeeld van die laatste is: H&M Conscious of Aware van Vero Moda.
Moraal van het verhaal? Het is vooral belangrijk om je goed te voelen bij de keuzes die jíj maakt. Bovendien is het ook niet altijd makkelijk om voor elk denkbaar product een perfecte duurzame variant te vinden. Hetgeen dat je zelf wél helemaal in de hand hebt is je manier van denken. [lees hieronder verder]
ALLES (ECHT ÁLLES) BEGINT BIJ JE MINDSET.
Zoals ik in een van mijn vorige blogartikels al meegaf is het vooral onze mindset die een switch moet maken. Of die switch al dan niet groot is, is super persoonlijk. Voor velen is het een proces dat in kleine stappen moet gebeuren: van bewustworden naar bewustzijn. De vragen die je je tijdens dat proces kan stellen zijn volgende: Hoe veel kledingstukken heb ik in mijn kledingkast hangen? En is dat niet wat overdreven? Draag ik deze items nog allemaal? Heb ik het afgelopen jaar veel miskopen gedaan? Hoe kan het dat we een t-shirt kunnen kopen voor slechts €5? En is dit wel normaal? Enzovoort.
Uiteindelijk kom je tot het besef dat je niet elke week een nieuwe t-shirt, broek of een paar sneakers nodig hebt. En dat je die ene hippe jeansbroek ook bij een milieuvriendelijk of fair label vindt. Wie weet kom je net zoals mij vrij snel tot het besef dat je eigenlijk geen moeite hebt met consuminderen. Vroeger kocht ik véél te impulsief. Wanneer ik een leuke vest zag werd ik stapelverliefd en dacht ik niet aan die 7 andere vesten die al in mijn kledingkast hingen. Gelukkig kon ik die knop in één keer omdraaien. Vandaag kom ik amper nog tot de verleiding. Het is al vier maanden geleden dat ik bewust een stad introk om te gaan shoppen. En dat was toen niet eens voor mezelf. Ondertussen win ik er niet alleen geld, maar ook tijd mee.
3 TIPS OM HET HAALBAAR TE HOUDEN
1. Ruim je kledingkast eens flink op en geef sommige stukken een tweede kans. Wie weet kom je iets moois tegen dat je helemaal was vergeten. Ook 'oud' kan dus 'nieuw' worden. En alle stuks die je niet mooi meer vindt of die je niet meer aankan, mogen aan de kant. Geef deze kledij aan een vriendin, breng ze naar de kringloopwinkel, doneer ze aan een goed doel, organiseer een swap avond met vriendinnen... Maar gooi ze nóóit weg.
2. Straf jezelf niet door de hele inhoud van je fast fashion garderobe in één vingerknip om te willen ruilen in duurzame items. Het is beter om stap voor stap tewerk te gaan. Draag je favoriete fast fashion stuks liever tot ze tot op de draad versleten zijn en ga daarna over tot de aanschaf van een milieuvriendelijke variant. Ook dát is duurzaam.
3. Geef jezelf van tijd tot tijd een schouderklopje. Want wanneer je duurzame mode koopt, sta je mee aan de basis voor een echte moderevolutie. Je helpt de wegwerpmentaliteit van de fast fashion industrie de wereld uit en zorgt er mede voor dat mens en milieu er minder onder lijden.
Hoe ver je gaat op vlak van duurzaam shoppen is een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken. Ik kies er bewust voor om volledig voor duurzame mode te gaan, maar zoals ik hierboven al toegaf is dat niet altijd een "en en" verhaal.
Liefs,Eline
MEER LEZEN OVER DUURZAME MODE?
http://www.elinerey.be/stand-van-zaken-mijn-duurzamere-garderobe/