Upcycling: van een oude jeansbroek naar een schoudertas

Als je mijn duurzaam modeavontuur al een tijdje volgt, heb je ongetwijfeld de woorden recycling en upcycling al eens horen vallen. Vandaag belicht ik een erg leuk verhaal dat alles te maken heeft met dat eerste: het upcyclen van een oude jeansbroek die simpelweg in mijn garderobe lag weg te kwijnen. Dit projectje was niet realiseerbaar zonder een tof Limburgs label dat zelf met het schitterende voorstel kwam.

OVER HET LIMBURGSE LABEL "DÉTAIL"

Enkele jaren geleden leerde ik Détail kennen: het is een Hasselts label met Indiase roots. Ze zijn gespecialiseerd in de creatie van duurzame juwelen en handtassen. Eigenaars Céline en Bob lieten zich in 2009 in India inspireren door het kwaliteitsvolle lokaal handwerk. Enerzijds willen ze voor eerlijke werkgelegenheid zorgen, anderzijds willen ze jou en mij van het Indiase vakmanschap en hun creativiteit laten proeven. Zoals eerder vermeld, hecht Détail veel belang aan duurzaam ondernemen en produceren. De handtassen worden namelijk uitsluitend gemaakt van gerycleerde materialen, zoals bijvoorbeeld restjes leder, en dit zorgt ervoor dat elke creatie uniek is. Omdat de oprichters helemaal tegen de huidige wegwerpcultuur zijn, introduceerden ze onlangs een nieuw idee: PRELOVED.

VAN VERGETEN BROEK TOT HIPPE TAS

Iedereen heeft wel een item in zijn kast liggen dat ie gewoon niet meer draagt of dat volledig versleten is. Sommigen gooien het weg, anderen gebruiken het als invalshoek voor een nieuwe collectie. Céline en Bob van Détail besloten om vergeten of versleten jeansbroeken om te toveren tot hippe tassen. Hun visie: "Vandaag de dag zitten we  in een wegwerpcultuur, en we willen met onze PRELOVED collectie aantonen dat recycleren origineel en vooral modieus kan zijn." En dat is exact waarom ik inging op hun voorstel om een van mijn oude jeansbroeken om te toveren tot een item dat ik wél nog wil dragen.

Op bovenstaande foto zie je hoe mijn broek er in z'n geheel uitzag. Samen met Céline besprak ik het ontwerp van de handtas die van mijn jeans gemaakt werd. Ik ging voor een relatief groot formaat en koos ervoor om de tas af te werken met een zilveren flap. Verder besloot ik een broekszak achteraan op de tas te verwerken. Op die manier creëerde ik een zakje waarin ik mijn sleutel of gsm kwijt makkelijk kwijt kan zonder dat ik me moet maken op drukke openbare plaatsen (of op festivals). Super handig, en vooral helemaal mijn ding!

Laat ons onderaan in de comments zeker weten wat je van het resultaat vindt.

van een oude jeansbroek tot hippe tas

Vorige
Vorige

Aveda Hasselt is zo veel meer dan de ideale verwenplek

Volgende
Volgende

Een ode aan de paperbag broek die ik vond bij Supergoods