Webshop watMooi bundelt mode met een goed verhaal

Heerlijk vind ik het. Virtueel ronddolen op het wereldwijde web en nieuwe duurzame initiatieven te ontdekken. Maar ze hoeven niet altijd 'nieuw' te zijn. De webshop waarmee ik je vandaag kennis wil laten maken was namelijk de allereerste webshop, gericht op duurzame mode, in Nederland. Super graaf, toch? Je gaat van je stoel vallen wanneer je in de komende alinea's ontdekt in welk jaar bezielster Joke Bom ermee begon. Ik heb enkel respect voor haar, en ben blij dat ik onlangs mocht kennismaken met haar webwinkel en missie. Wat een voorbeeld!

Joke Bom besloot in 2006 haar hart te volgen en de allereerste Nederlandse webwinkel gericht op duurzame mode te starten: watMooi. Ondertussen, veertien jaar later, is haar webshop de grootste van het land. Tijd om je kennis te laten maken met hun missie, de merken die je bij hen kan krijgen én mijn 7 favoriete stuks op hun website.

"Duurzame mode voelt beter. Je ziet er mooi uit en je laat tegelijkertijd zien dat je mooi in het leven staat. Maar je maakt vooral een verschil voor mensen die het kunnen gebruiken."

- Joke Bom

De wondermooie missie van Joke Bom

Bij watMooi geloven ze dat je de wereld een beetje mooier kunt maken met kleding die je koopt. Door bewust te kiezen voor items die op een duurzame manier werden gemaakt. Want de kledingindustrie is een van de meest vervuilende en tegelijkertijd ook mensonterende industrieën ter wereld. Dat komt door de alsmaar grotere productie van goedkope kleding, ook wel Fast Fashion genoemd.

Maar gelukkig heb je een keuze en kan je heel bewust kiezen voor duurzame mode. Deze mode is niet alleen goed voor het het milieu maar ook voor de de mensen die het maken. Dat betekent concreet: minder vervuiling en minder verspilling, maar ook een eerlijk loon, veilig werk en geen kinderarbeid.

Foto © Elke Wendrickx. De outfit die ik hier draag, vond ik in de webshop van watMooi. Binnenkort komt er een artikel online specifiek gericht op deze kledingstukken.

Over de duurzame merken in hun aanbod

De webwinkel watMooi omvat een mix van nationale en internationale labels. Het zijn stuk voor stuk merken die een duurzame gedachte uitvoeren, en die gedachte kan dus verschillen van merk tot merk. Sommigen letten heel erg op hun materialen en gebruiken bijvoorbeeld biologisch katoen of tencel, terwijl andere merken het juist belangrijk vinden dat er wordt gewerkt onder goede arbeidsomstandigheden en voor een eerlijk loon. Of nóg beter: een combinatie daarvan.

Mijn favoriete merken die vertegenwoordigd worden in de webshop van watMooi zijn: Armed Angels, Alchemist, Thinking Mu, Rhumaa en SKFK. De leukste ontdekkingen waren: Hoodlam en Inti knitwear.

Enkele van mijn topfavorieten

Hieronder vind je een aantal enkele van mijn favoriete kledingstuks die ik - zonder naar de merken te kijken - vond in de webwinkel. Ze geven me een instant lentegevoel!

Naar de webshop

Vorige
Vorige

Mooie merken #12: sportief met Zen by Sen en Pure By Luce

Volgende
Volgende

Nieuw meubilair in een gerecycleerd jasje